Zelená nafta pro zemědělce by se mohla letos vrátit, vládní návrh podpořili poslanci

Zemědělci by mohli dostat zpátky část spotřební daně za proježděnou naftu. Sněmovna v prvním čtení schválila znovuzavedení takzvané zelené nafty, kterou kvůli úsporám zrušila Nečasova vláda. Stát by měl na spotřební dani vrátit zhruba 1,3 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravu v Česku blokovali nespokojení zemědělci, protest zemědělců na Přibramsku

Dopravu v Česku blokovali nespokojení zemědělci, protest zemědělců na Přibramsku | Foto: Filip Jandourek

Peníze se podle ministra zemědělství Mariana Jurečky z KDU-ČSL k pěstitelům a chovatelům dostanou ještě letos, i když opozice zablokovala zrychlené projednání předlohy.

„My máme v návrhu zakomponovanou možnost, že byť legislativní proces této novely doběhne třeba až v září, tak umožňujeme zemědělcům, aby v roce 2014 mohli požádat o vratku zpětně za třetí až čtvrtý kvartál. Ten třetí je důležitý především proto, že tam je období žní, kdy je největší spotřeba nafty v zemědělských podnicích,“ vysvětlil Jurečka.

Vláda Petra Nečase (ODS) v roce 2012 v rámci úsporných opatření nejprve schválila úplné zrušení zelené nafty. Po protestech zemědělců, kteří na řadě míst země zpomalovali protestními jízdami strojů dopravu na silnicích, rozhodnutí zmírnila. Ukončení odsunula na rok 2013 a snížila vratku z 60 na 40 procent. Ke konci loňského roku pak byla zelená nafta zrušena úplně.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě a začátkem dubna tento záměr schválila. Návrh počítá s tím, že zemědělci mohou dostat zpět 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí.

Vláda argumentuje znevýhodněním českých farmářů

Současný kabinet argumentuje tím, že daňové zvýhodnění uplatňuje většina států EU, a čeští zemědělci by tak na společném unijním trhu byli v nevýhodě. Podle analýzy ministerstva zemědělství slevu na daních zemědělcům neposkytují z členských zemí pouze Rakousko, Bulharsko, Nizozemsko a Slovensko.

Předseda klubu TOP 09 a bývalý ministr financí Nečasova kabinetu Miroslav Kalousek však varoval vládu před obnovením rizika daňových úniků, které je podle něj nemalé. Tvrdil také, že se zavedením zelené nafty výrazně zdražuje správa spotřební daně.

„Pokud vláda chce přidat zemědělcům jednu a půl miliardy, může to udělat na výdajové straně, odkud stejně dostávají desítky miliard a nemusí se kvůli tomu dopouštět daňových distorzí a otevírat systémová rizika pro daňové úniky,“ podotkl Kalousek.

Předlohu, která zelenou naftu znovu zavádí, nyní projedná sněmovní rozpočtový výbor. Poslanci mu zkrátili lhůtu na projednání na 30 dnů.

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme