Lidé mohou policii odevzdávat nelegální zbraně, do konce roku platí amnestie

Lidé mohou ode dneška beztrestně policistům odevzdat zbraně a střelivo, které vlastní bez povolení. Až do konce roku totiž platí takzvaná zbraňová amnestie. Majitelé zbrojních pasů mohou také požádat o dodatečné vydání povolení, aby si mohli zbraň legálně ponechat. Policie zároveň spouští centrální registr zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kriminalita (ilustr. obr.)

Kriminalita (ilustr. obr.) | Foto: Martin Dušek

Zbraňovou amnestii vyhlašuje policie pravidelně, poslední byla v roce 2009. Lidé při ní odevzdali rekordní počet zbraní, téměř osm tisíc. Nejčastěji to byly plynové nebo opakovací a samonabíjecí dlouhé zbraně.

K policistům se ale dostaly i exkluzivní kousky. Například Slavomír Bureš ze Znojma přinesl k registraci legendární ruský samopal Špagin. Našel ho náhodou na půdě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko po pěti letech znovu vyhlásilo zbraňovou amnestii. O téma se zajímala redaktorka Evelyna Kulíšková

Se zbraní prošel během druhé světové války frontu sovětský výsadkář Ivan Maljuga a daroval ji Burešovým rodičům, kteří pomohli jeho zraněným spolubojovníkům.

Lidé, kteří stejně jako pan Bureš najdou doma zbraň, se k ní teď mohou bez problémů přihlásit, aniž by se jich policie ptala na její původ. Za normálních okolností by jim za nelegální držení zbraně hrozilo až pětileté vězení.

„Amnestií stát získává přehled o do současné doby neregistrovaných zbraních, dává možnost zaregistrovat beztrestně zbraně, které lidé často nalezli po svých příbuzných na půdách, sklepích či jiných prostorech,“ říká mluvčí policejního prezidia Petra Strašilová.

Dodatečné povolení

Majitelé zbraní si pak mohou do půl roku požádat o vydání odpovídajících zbrojních průkazů a zbraň si ponechat. Ta ale nejprve musí projít testováním, které vyloučí, jestli někdo zbraň nepoužil při zločinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zbraňové amnestii mluvila v Ranním interview Petra Strašilová z Policejního prezidia

Ke snížení kriminality ale podle Miloslava Brunna ze sdružení na ochranu práv majitelů zbraní Lex amnestie příliš nepřispěje.

„Protože zločinci nebudou odevzdávat zbraně, se kterými spáchali trestnou činnost už jenom proto, že se všeobecně ví, že ta zbraň bude podrobena balistické analýze. Také se bude zkoumat, zda není nahlášená jako odcizená."

Centrální registr zbraní

Policie také spouští centrální registr zbraní a střeliva. Elektronická evidence by měla nahradit papírové seznamy. Registr má také zvýšit bezpečnost při přepravě zbraní a munice.

Policie bude sledovat všechny změny týkající se zbraní od jejich výroby až do doby zničení nebo vývozu z České republiky.

„Největší změnu centrální registr přináší podnikatelům, kterým přibude nová povinnost vkládání údajů do centrálního registru zbraní o všech zbraních a střelivu, které vyrobili nebo dovezli na území České republiky. Na druhé straně jim ale odpadá povinnost vést evidenční knihy v papírové podobě,“ vysvětluje.

Novela zákona také mění dobu platnosti zbrojního průkazu. Doklady, o které si lidé ode dneška požádají, budou platit místo pěti až deset let.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme