Pražské nemocnice při přebírání pacientů od záchranky nechybovaly, tvrdí komise

Při předávání pacientů pražské záchranné služby podle závěrů vyšetřovací komise nikdo nepochybil. Tým svolal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD po několika stížnostech. Deset odborníků tak prověřilo postup záchranky i nemocnic ve třech konkrétních případech. Rozhodli, že stížnosti záchranářů na nemocnice nejsou založeny na pravdě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy, Míčánky, sanita, sanitka

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy, Míčánky, sanita, sanitka | Foto: Filip Jandourek

„Mediální prezentace daných případů neodpovídala skutečnému poskytování zdravotní péče. Spolupráce lékařů na straně záchranné služby a nemocnic byla v zájmu pacienta a dle závěru komise bez pochybení. Komise rovněž došla k závěru, že ani v jednom případě se nejednalo o přímé ohrožení života,“ shrnul předseda komise Aleksi Šedo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O regulačních poplatcích i o sporech mezi pražskou záchrankou a nemocnicemi mluvil ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček

Komise také vyzvala všechny zúčastněné, aby nedělali z pacientů rukojmí. Pacienti podle Němečka nemusejí mít strach, že se nedostanou včas do nemocnice.

„Obavy o to, jestli dostanou včas péči, jestli je nemocnice přijmou, nevyplývají z reality a jsou součástí nějaké mediální kampaně, kterou tady nemíním komentovat,“ uvedl ministr.

„Chci ubezpečit, že české zdravotnictví, ať jde o přednemocniční péči nebo akutní nemocniční péči, je vždycky připraveno se o ně postarat. Nemusejí mít strach o své blízké,“ dodal.

Ministr Němeček se nad závěry komise sejde příští týden s pražským primátorem Tomášem Hudečkem z TOP 09.

Odmítání pacientů není v Praze výjimečné. Muže s mrtvicí si hodiny posílaly dvě nemocnice

Číst článek

Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz ostře odmítl, že by záchranáři případy mediálně zkreslovali. Zvažuje, že se obrátí na soud.

Problémy s umísťováním pacientů podle Schwarze trvají už zhruba deset let. Situace eskalovala minulý týden. Nejnovější případ, o kterém Český rozhlas informoval dnes, komise nezkoumala.

Schwarz ovšem čelí kritice, že se chce upozorňováním na podobné případy zviditelnit před podzimními volbami do Senátu, v nichž bude obhajovat svůj mandát. Město však za záchrankou stojí.

Veronika Sedláčková, Tomáš Bystrý, Evelyna Kulíšková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme