Do čela EK míří muž, který nemluví ve frázích a nevyhýbá se alkoholu

Může mít politik hodně blízko k tvrdému alkoholu a přesto být velmi úspěšný? Winston Churchill prokázal, že to možné je, a teď to dokazuje i Jean-Claude Juncker. Bývalý lucemburský premiér a šéf eurozóny se nejspíš stane novým předsedou Evropské komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jean-Claude Juncker se zřejmě stane příštím šéfem Evropské komise

Jean-Claude Juncker se zřejmě stane příštím šéfem Evropské komise | Zdroj: Reuters

Do nejdůležitějšího postu EU vyneslo Junckera vítězství Evropské lidové strany v nedávných volbách. Juncker byl lídrem této frakce a například v Česku pro něj tím pádem hlasoval každý, kdo volil TOP 09 nebo KDU-ČSL.

Proti jeho zvolení se stavěl především britský premiér Davic Cameron. Dokonce pohrozil odchodem Velké Británie z Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Profil Jeana-Clauda Junckera připravil Ondřej Houska

Jean-Claude Juncker skoro dvacet let zastával post lucemburského premiéra a osm let vedl eurozónu.

„Evropa mě nemůže připravit o iluze, protože si o ní už žádné iluze nedělám," řekl před pár lety mírně rozladěný Juncker po jednom celonočním jednání o pomoci Řecku.

Na rozdíl od drtivé většiny politiků nemluví ve frázích a říká to, co si opravdu myslí. I když na to leckdy doplácí.

Když bylo euro na pokraji pádu, Juncker připustil, že někdy lhal, hlavně kvůli uklidnění situace na trzích. Tento výrok mu mnozí takzvaně omlátili o hlavu.

Lídři zemí EU navrhli do čela Evropské komise Jeana-Clauda Junckera

Číst článek

Stejně tak odpůrci vyčítají Junckerovi jeho hodně kladný vztah k tvrdému alkoholu. Na druhou stranu, podle diplomatů ani pár skleniček během sáhodlouhých jednání nikdy nesnížilo Junckerovy mimořádné znalosti a schopnost najít kompromis. Proto byl jedním z nejvýznamnějších evropských politiků.

„Kdyby Řecko za dvě hodiny vystoupilo z eurozóny, já bych o tom věděl už předevčírem," poznamenal Juncker. A své bohaté zkušenosti z evropské politiky shrnuje takto: „V Evropě prohráváme i vyhráváme společně."

Jean-Claude Juncker | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme