Domem v Havířově otřásla exploze, v bytě vybuchl plyn. Příčinu vyšetřují specialisté

V bytovém domě v Havířově explodoval krátce před polednem plyn. Záchranáři museli z budovy na Národní třídě evakuovat deset lidí. V péči lékařů skončili dva nájemníci - obyvatel vybuchlého bytu a jeho soused, který se zranil při evakuaci. Jak k explozi došlo, vyšetřují specialisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled z poškozeného domu v Havířově po výbuchu plynu

Pohled z poškozeného domu v Havířově po výbuchu plynu | Foto: ZZS MSK

Podle informací ČTK se obyvatel domu pravděpodobně neúspěšně pokusil o sebevraždu. Jeho zranění asi nebudou vážná. Se záchranáři i hasiči po výbuchu komunikoval.

„Sedmačtyřicetiletý muž nebyl v ohrožení života. Utrpěl popáleniny na hlavě, krku, rukou a zádech. Byl při vědomí. Vrtulník jej přepravil na popáleninové centrum v Ostravě,“ řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na místě nehody natáčel reportér Stanislav Janalík

„Okolí celého domu bylo uzavřené policejními páskami,“ uvedl mluvčí karvinské policie Miroslav Kolátek. „Probíhají veškeré práce. Jednak k vyšetřování, ale i ke zjištění poškození domu,“ dodal.

Na ulici jsou kusy oken a další trosky z poškozeného bytu. Dům z venku nevypadá příliš poškozený, ale podle hasičů je to uvnitř už horší. Došlo k posunutí nosných zdí a samotný byt, kde došlo k explozi, je zdevastovaný.

„V tuto chvíli je ten byt neobyvatelný. Statik musí rozhodnout, co bude s byty pod ním. Zda je možné tam bydlet, nebo si lidé budou muset najít náhradní ubytování,“ nastínil další kroky mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Výbuch plynu poškodil čtyřpatrový dům v Havířově | Foto: ZZS MSK

Při kontrole budovy statik Vojtěch Štrba nicméně výraznější problémy nenašel:

„Dům sice prodělal výbuch, nicméně je stabilizovaný a zajištěný. Poškození bylo víceméně lokální, po opravě je možné ho dále užívat.“

Nájemníci nezasažených bytů by se tak domů mohli vrátit do několika dnů. Majitel domu jim okamžitě po výbuchu nabídl dočasné ubytování, většina z nich však zamířila k přátelům nebo příbuzným.

Už teď je navíc jasné, že škody po výbuchu budou nakonec nižší, než vyšetřovatelé původně očekávali.


Zvětšit mapu

Milan Kopp, Silvie Mikulcová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme