Jeden požádal o azyl, druhý nechal v hotelu bibli. KLDR viní Američany ze zločinů proti státu

Dva Američané zatčení v severokorejském Pchjongjangu půjdou před soud. Rozhodly o tom tamní úřady, podle kterých muži spáchali zločin proti státu. Dvojici tak může hrozit i několik let v pracovních táborech. V těchto zařízeních si mimo jiné odpykává patnáctiletý trest i americký duchovní Keneth Bae.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mozaika s portrétem Kim Ir-sena, Pchjongjang

Mozaika s portrétem Kim Ir-sena, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

První ze zatčených přijel do země jako turista v dubnu, kdy byl zatčen poté, co zničil svá víza a žádal v Severní Koreji o azyl. Podle průvodce cestovní kanceláře nebyl psychicky zcela v pořádku.

Druhý muž, také americký turista, během svého pobytu podle japonské agentury Kyodo zanechal v jednom ze severokorejských hotelů bibli.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zadržené Američany v KLDR se zajímala zpravodajka Kateřina Procházková

Nejsou to první Američané, které Severokorejci zadrželi. Severní Korea pravidelně zatýká americké občany na svém území, především za šíření křesťanství. Naposledy před zhruba dvěma lety byl takto zatčen americko-korejský misionář Keneth Bae.

Známý je také nedávný případ zatčeného amerického vojenského veterána Merilla Newmanna, kterého ale kvůli věku Severokorejci během několika měsíců propustili.

Takových případů bylo v posledních letech víc - včetně dvou zatčených amerických novinářek, za které se do KLDR přijel přimluvit dokonce bývalý president Bill Clinton.

Diplomaté dělají maximum

Američtí diplomaté se snaží zadrženým lidem maximálně pomoci, ale Washington nemá s Pchjongjangem běžné diplomatické vztahy. Ostatně jako málo zemí. Speciálnímu americkému vyjednávači Robertu Kingovi už dvakrát zamítli Severokorejci vstup do země na domluvená jednání.

Situaci pak nepomáhá ani napjatá atmosféra, která na korejském poloostrově stále panuje. Ať už po nedávném testu střel krátkého doletu nebo v době plánovaných cvičení jihokorejské a americké armády.

Pchjongjang navíc nejedná se všemi zadrženými cizinci stejně. Záleží na tom, jaká je právě v zemi politická situace. Většinou jde o zatčení rukojmích k vyjednávání.

Přistoupí-li na podmínky Washington, občané mohou zpět. Není-li právě ideální doba k vyjednávání, pak mohou v severokorejském vězení zůstat cizinci i několik měsíců či let.

Kateřina Procházková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme