Historický anglický York se stal i se svými úzkými uličkami rájem pro cyklisty

Anglický York je co do líbivosti jedním z nejkrásnějších měst, kudy se letošní Tour de France prožene. Historické město je i se svými úzkými uličkami cyklistice zaslíbené, i když dříve York nebýval pro kolaře rájem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ráj pro cyklisty v anglickém Yorku - BikeShed

Ráj pro cyklisty v anglickém Yorku - BikeShed | Foto: Jiří Hošek

Před časem tady otevřeli podnik, který se jmenuje BikeShed. Nejenom, že se tady cyklisté výborně najedí, ale mohou si tady zaparkovat kolo a jít prozkoumat město.

„Lidé si o víkendu dají 50 mil v sedle, pověsí kolo sem dovnitř na speciální držák, pokud na něm hodně lpějí. Dají si něco dobrého, aby načerpali energii, a třeba si tady v dílně nechají kolo opravit,“ vypráví Julie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi cyklisty a motoristy musí vzniknout jistý kompromis, říká Andrew Johnson

„Kolegové tam pracují na všem možném, od špičkových rámů až po píchlá kola u kočárků, které rodiče přivezou," vysvětluje Julie a představuje mě štamgastce Sheridan. Ta pracuje pro jednu z britských cyklocharit a z BikeShedu má de facto kancelář.

„Je to skvělé místo pro setkání s kolegy a přáteli. Není vhodnějšího prostředí, protože se bavíme jen o cyklistice a tady visí bicykly všude kolem. Naše sdružení Sustrans se snaží povzbudit lidi, aby jezdili na kole každý den. Dá se říct, že se snažíme vytvořit spojení mezi úspěchy britské vrcholové cyklistiky a každodenním životem."

Jenže York se svými křivolakými uličkami a pastmi v podobě kočičích hlav nepředstavuje úplně ideální cyklistický terén.

„Máme tu báječné, úzké uličky, které nikdo nebude ničit a přestavovat. Musíme se přizpůsobit tomu, co máme. Mezi cyklisty a motoristy tu musí vzniknout jistý kompromis,“ říká šéftrenér cyklistiky v novém Sportovním centru Yorkské univerzity Andrew Johnson.

„Místní radnice investovala hodně peněz do pruhů pro cyklisty. Na křižovatkách je vyčleněný zvláštní prostor, kde mohou cyklisté čekat na zelenou před auty. Takže se asi dělá maximum v rámci už existující infrastruktury," popisuje Johnson.

O tom, že situace zdejších cyklistů asi nebude tak špatná, svědčí i fakt, že jsem tu viděl jet do „práce" na kole i několik kněží.

Jiří Hošek, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme