Hejtmani jedou za vládou kvůli rozpočtu. Na sociální služby chtějí stejně jako vloni

Kraje se bojí o peníze na sociální služby. Také proto jdou dnes za ministry do Strakovy akademie, aby si nechali vysvětlit plánovaný rozpočet. Právě od příštího roku má totiž placení sociálních služeb přejít ze státu na krajské úřady. Hejtmanství dostanou peníze a budou je přerozdělovat podle pravidel Evropské unie. Asociace krajů se obává, že na to zatím není dost zákonů a předpisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům pro seniory (ilustrační foto)

Dům pro seniory (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pětadevadesátiletá Marie Jordová z Karviné využívá služeb pečovatelky už několik let. Každý týden se těší na pátek, až jí pečovatelka přijde vyluxovat.

Život bez ní by si nedokázala představit - nechce totiž bydlet v domově pro seniory. „Jenom to ne, chci tady dožít,“ říká paní Marie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hejtmani si jdou s ministry vyjasnit návrh státního rozpočtu na příští rok. Co bude obsahem jednání, zjišťovala Lenka Jansová

Teď se ale může bát, jestli si bude moci pečovatelku nadále dovolit. Dosud jí na ni přispíval stát. Od příštího roku ale začnou rozdělovat dotace na sociální služby kraje. A nikdo neví, jak to zahýbá s financemi pro potřebné. O peníze se tak bojí i Národní rada osob se zdravotním postižením.

Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO je v rozpočtu na rok 2015 na sociální výdaje připraveno 47 miliard korun.

„Na druhé straně jsou tady úřady práce, které by měly kontrolovat i zneužívání příspěvků, protože bohužel je tady plno firem, které zneužívají například podporu pro zdravotně postižené,“ podotýká ministr.

Doplácet ze svého nemůžeme, varují kraje

Hejtmanství budou muset kvůli změně přijmout další úředníky. A předem varují, že nemůžou doplácet případný nedostatek prostředků ze svého. Na vládě se navíc budou zajímat i o další oblasti.

Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek z ČSSD doufá, že změny se uživatelů sociálních služeb nedotknou negativně.

Michal Hašek | Foto: Filip Jandourek

„O tom, že se financování sociálních služeb přesune na kraje, rozhodl stát už před několika lety, ale došlo k několika odkladům,“ říká hejtman Jihomoravského kraje.

Hejtmani se budou s ministry dnes bavit o rozpočtu. „Chceme na sociální služby stejně peněz jako je v letošním roce, tedy přes sedm miliard korun,“ doplňuje Hašek.

Hejtmani podle něj budou po kabinetu chtít, aby garantoval financování nejen z roku na rok, protože sociální služby potřebují dlouhodobě stabilní financování.

Dalšími tématy dnešních jednání bude regionální doprava a integrovaný záchranný systém. Na financování regionálních železnic je podle Haška v rozpočtu vyčleněno zhruba 2,6 miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O požadavcích hejtmanů mluvil předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

„Znamená to, že se nebude muset přistupovat k žádné masivnější redukci spojů. Naopak si myslím, že je doba na to, aby se zkvalitňovaly dopravní systémy v krajích,“ vysvětlil Hašek.

Hejtmani se chtějí ptát také na přerozdělování peněz obcím ze státního rozpočtu.

Lenka Jansová, Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme