První obce v Beskydech mají kontejnery na odpad zabezpečené před medvědy

Medvědi putující beskydskými kopci musejí zapomenout na zpestření jídelníčku lidskou potravou. Alespoň v některých obcích. Ekologové z hnutí Duha totiž víka kontejnerů na rizikových místech v Ostravici a ve Starých Hamrech ve spolupráci s obcí zabezpečili speciálními páčkami. Pro člověka je otevření popelnice snadné, medvěd si ale s víkem neporadí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Probouzení medvědů

Probouzení medvědů | Foto: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov

Díky novému mechanismu na popelnicích se má snížit riziko návyku šelem na pojídání zbytků v okolí lidských obydlí a zmenšit hrozba napadení člověka medvědem.

„Je to novinka, aby tam nevlezl medvěd. Viděl jsem, co tady na jaře způsobili. Živého medvěda jsem tady neviděl, ale prý se ze slovenské strany tady něco pohybovalo,“ říká důchodce Milan, který žije v Ostravici už pětadvacet let, teď zrovna nese pytel s odpadky a bez větší námahy zvedá víko.

Přehrát

00:00 / 00:00

První obce v Beskydech mají "medvěduvzdorné" kontejnery. Patří mezi ně i Ostravice, kde natáčela redaktorka Jana Jeckelová.

„Odjistíte pojistku, vyhodíte svůj odpad a důležité je, abyste při odchodu poklop zavřeli,“ říká starosta Ostravice Miroslav Mališ.

Jeden z kontejnerů je i v chatové oblasti Skalka. Je na něm žlutý obrázek medvěda. „Tyto části sousedí s lesním porostem, kde je předpoklad, že se pak šelmy stáhnou do obce,“ dodává starosta.

Právě k popelnici ve Skalce se už dříve medvěd údajně zatoulal. Podle ekologa z Hnutí Duha Miroslava Kutala mají právě takovému přibližování šelem k lidským obydlím víka na kontejnerech zabránit.

„Pokud si medvědi navyknou na tento způsob potravy, vlastně ztrácí svoji přirozenou plachost a můžou být pro člověka nebezpeční. Do popelnice se vyhazuje i biologický odpad a medvěd má nejlepší čich z velkých šelem a dokáže vycítit rozkládající se potravu na velkou vzdálenost,“ upozorňuje.

Ekologové plánují zabezpečené kontejnery v Beskydech ještě rozšířit. Záleží ale na zájmu obcí a na přístupu lidí. Třeba v Ostravici už někdo z místních na nová víka namontoval součástky, které lidem ale i medvědům otevření usnadní.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme