V Putimově promítnou dokument o natáčení trezorového filmu Smuteční slavnost

Putimov na Pelhřimovsku si připomene dobu normalizace a vzniku trezorového film Smuteční slavnost. Putimovský rodák David Bumbálek natočil dokument o osudech snímku z roku 1969, který byl poprvé veřejně promítán až po roce 1989. Na dnešní premiéru přijede i scénáristka Eva Kantůrková a hlavní herecká hvězda Jaroslava Tichá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamera. Ilustrační foto

Kamera. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

„Tam je takový paradox, že zakázané filmy v žádném trezoru nebyly. Úžasné je, že byly označené červeným pruhem. Stejným označením označovali nacisté politické vězně v koncentračních táborech,“ říká David Bumbálek.

Děj trezorového filmu se odehrával na návsi v Putimově. Kaplička i rybníček pod ní jsou stále na stejném místě, akorát stromy jsou o něco větší. Obec s tím, že v ní byl natočen trezorový film podle Bumbálka velký problém neměla.

Označení trezorový film se užívalo během komunistického režimu pro filmy, které se nesměly promítat, a to z důvodu údajně neblahého vlivu na společnost.

„Lidi tak nějak vnímali to téma, protože něco podobnému se i tady dělo,“ vysvětluje režisér nového dokumentu.

Okolnosti vzniku filmu o natáčení v Putimově nebyly úplně jednoduché. „Nejdříve jsem oslovil paní Kantůrkovou, která byla velice ochotná mi pomoct. Nicméně ze začátku se nechtěla nechat natočit. A nakonec se mi podařilo paní Kantůrkovou přesvědčit, za což jsem velice rád,“ doplňuje Bumbálek.

Trezorový film Smuteční slavnost, který líčí vystěhování odbojného sedláka a jeho pohřeb o několik let později ve vesnici, kam se nikdy nesměl vrátit, se natáčel nejen v Putimově, ale také v Pelhřimově a Rychnově.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme