Nenávistným komentářům na internetu se vysmívá iniciativa 'I don´t #MASTURHATE'

Na internetu se dá šířit téměř cokoliv. Můžou to být poplašné zprávy, viry, výzvy, petice, dobrá nálada, ale také nenávist. Kouzlo i prokletí internetu totiž vězí v anonymitě a toho umí řada lidí využít. Na to se rozhodl upozornit jeden Mezinárodní projekt, který se snaží bojovat proti útokům anonymních uživatelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nenávist (ilustrační foto)

Nenávist (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Mám velice podezřelé povolání, jsem herečkou. Mám dost podezřelý původ – čistou rasu bych do sedmého kolene rozhodně neobhájila,“ říká ve spotu kampaně Barbora Hrzánová, který se stejně jako další osobnosti připojila k výzvě ‚I don´t #MASTURHATE‘.

Heslo v překladu znamená ‚Neukájím se nenávistí‘ a má lidi přimět, aby upozorňovali na xenofobní komentáře na internetu.

Nejčastějším terčem nenávisti na internetu jsou podle českého partnera kampaně, organizace Romea, právě Romové, často se objevují ale také útoky proti muslimům a homosexuálům. Podle výkonného ředitele organizace Romea Zdeňka Ryšavého se dá jen těžko specifikovat, kdo xenofobní příspěvky píše.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt ‚I don´t #MASTURHATE‘ přibližuje Pavlína Nečásková

„Je to skupina lidí, kteří se opakují a zaplavují diskuze pod články svými haty (čti hejty čili nenávistné komentáře – pozn. aut.) a pak diskuse bohužel vypadají tak, jak vypadají. Je samozřejmě otázka, jak by média měla k diskusním příspěvkům přistupovat," říká Zdeněk Ryšavý.

Každý zpravodajský server má jiná pravidla. Český rozhlas diskuze u zpráv neumožňuje, komentovat lze pouze publicistické příspěvky. Názory u kontroverzních témat cenzuruje.

„Jsou obzvlášť ožehavé případy, kdy můžeme jak v naší sociální aplikaci, tak v diskusním systému nastavit takový režim, že příspěvek nejprve k nám přijde a editor, který dohlíží, schválí příspěvek a teprve potom je publikovaný," říká ředitel Centra Nová média Alexandr Pícha.

Omezení komentářů

Řešení pro mimořádné případy má i server Idnes.cz – u témat, která v minulosti vyvolávala nenávistné reakce, debatu nepovolí. A v běžných diskuzích můžou komentovat pouze uživatelé, registrovaní pod reálnými jmény.

Komentáře u ožehavých témat vypíná předem i server Blesk.cz a nebo debatu přesune na své facebookové stránky.

Mezinárodní projekt ‚I don´t #MASTURHATE‘ založila slovenská nadace Open Society Foundation a oslovila podobné organizace v Itálii, Rakousku, Maďarsku i České republice, kde akci koordinuje organizace Romea.

„Na facebookové diskuzi, tam jste pod svým profilem, pod svým jménem. To znamená, že úroveň diskuzí je o dost jiná," popisuje Petr Konečný, šéfredaktor serveru Blesk.cz. Tam si za diskuzi pod články zodpovídají samotní autoři.

Lidé na internet ale píší neustále a všechno se ohlídat nedá. Nenávistná hesla ostatní otravují, a proto řada lidí do diskuzí vůbec nechodí.

Projekt ‚I don´t #MASTURHATE‘ radí: nenávistná hesla není v pořádku ignorovat, lepší je na ně upozornit komentářem s textem ‚#MASTURHATE‘.

Pavlína Nečásková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme