Za služby mobilních hospiců si Češi musí připlatit. Ministerstvo to chce změnit

Mobilní hospicy zajišťují péči o nevyléčitelně nemocné lidi přímo v domácnosti. Pomáhají nejen umírajícím, ale i jejich rodinám. Pokud chce někdo takovou službu využít, musí si připlatit z vlastní kapsy. Ze zhruba třiceti takových zařízení z celého Česka totiž žádné nemá smlouvu se zdravotní pojišťovnou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolnice Jana s pacienty

Dobrovolnice Jana s pacienty | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Vlastně po celé čtyři roky, co fungujeme jako hospic, se snažíme uzavřít smlouvu se zdravotní pojišťovnou, ale zatím se nám to nepodařilo. I na základě toho, že jsme vyhráli výběrové řízení na krajském úřadě pro poskytování této specializované péče, přesto s námi odmítly pojišťovny smlouvu uzavřít," popisuje Jana Špačková Chalupská, vedoucí domácího hospicu Jordán v Táboře.

Třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna argumentuje tím, že péči o umírající v domácím prostředí má zajištěnou prostřednictvím praktických lékařů a agentur domácí péče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o situaci kolem mobilních hospiců zjišťovala Eva Rajlichová

Před dvěma lety do platného seznamu zdravotních výkonů zařadila i paliativní medicínu - obor, který se soustředí na důstojné dožití lidí s nevyléčitelnou diagnózou.

Žádný ze zhruba 30 mobilních hospiců z celé republiky ale smlouvu se zdravotní pojišťovnou nemá.

„Ve chvíli, kdy tým mobilní paliativní péče by podle metodiky pojišťovny dostal smlouvu, stává se takzvanou vyžádanou péčí,“ vysvětluje Marek Uhlíř z hospicového sdružení Cesta domů.

„Představme si konkrétní situaci. V sobotu večer zavolá pacient, že začal krvácet nebo má horečku, v tuhle chvíli tam náš tým může vyjet. Ale když bychom byli vázáni smlouvou s pojišťovnou, tak bychom museli získat souhlas praktického lékaře k tomu, abychom tam mohli vyjet, což je absurdní," dodává.

Složitou situaci okolo zmiňované domácí péče o umírající si úředníci uvědomují.

„Financování domácí paliativní péče je teď předmětem jednání mezi ministerstvem, pojišťovnami a odbornými společnostmi. V prvé řadě je potřeba na jistých pilotních programech a projektech určit metodiku úhrad a financování paliativní péče vůbec,“ říká Dana Šalamunová z ministerstva zdravotnictví.

Až 80 procent Čechů by chtělo umírat doma. Většina ale zemře v nemocnicích

Číst článek

A právě ono financování bude asi nejsložitější. Už teď v metodice VZP existují dva kódy, podle kterých by se dala paliativní péče lékaře v terénu hradit. Marek Uhlíř z Cesty domů o jejich účelnosti pochybuje.

„Ve skutečnosti je úhrada nastavená tak, že by podporovala mít pacienty, kteří nejsou klinicky nároční, a dělat u nich co nejvíc návštěv, přestože ten pacient je nepotřebuje a ani my je nepotřebujeme,“ myslí si.

Pokud by se povedlo najít společnou řeč, pojišťovny by mohly ve výsledku ušetřit. Péče o umírajícího v domácím prostředí vyjde na den zhruba na 1900 korun, za den na lůžku v nemocnici se platí i 3500 korun.

Eva Rajlichová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme