V Liberci se otevře Technické muzeum, vystaví unikátní sbírku

Automobiloví veteráni, motorky jediné svého druhu na světě nebo stovky modelů autíček. To všechno uvidí návštěvníci nového Technického muzea v Liberci, které se otevře v září. Bude sídlit v pavilonu v areálu kdysi věhlasných libereckých výstavních trhů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní technické muzeum hostí desetidenní výstavu unikátních historických vozů Ferrari.

Národní technické muzeum hostí desetidenní výstavu unikátních historických vozů Ferrari. | Foto: Evelyna Kulíšková

„Z části zůstanou koberce, z části auta a motorky budou stát na kačírku, bude to jako v Národním technickém muzeu, ale nebude před tím provaz, takže kdo si auto třeba bude chtít vyfotit, tak tam před tím autem nebude mít proužek,“ těší se Petr Kumpfe, jeden z kurátorů Technického muzea.

Všude kolem je ještě plno práce. Ta by měla hotová do konce prázdnin. „Začneme samozřejmě s automobily, protože Liberec je město automobilů,“ říká ředitel Jiří Němeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Technické muzeum v Liberci navštívila reportérka ČRo Šárka Škapiková

Ale tím to zdaleka nekončí, návštěvníci uvidí také historické tramvaje a další technické unikáty. „Budeme mít motory z náklaďáků, také chceme mít i motocykly, historická kola i parní stroje. Na co si v technice vzpomenete, to by tu mělo být,“ láká návštěvníky šéf muzea.

Muzeum využije i velké výlohy. V jedné budou umístěna historická kola, druhá bude patřit modelům aut, kterých je připraveno zhruba tisíc.

Minimálně jedna kancelář by se po vyklizení měla změnit v klubovnu. Muzeum chce ve spolupráci s technickou univerzitou a průmyslovými podniky pořádat pravidelné kroužky chce muzeum především pro děti, aby se malí návštěvníci nadchli pro techniku.

„Chceme sem přivézt tramvaj v dezolátním stavu. Děti by se měly účastnit restaurátorských prací, a s jejich pomocí ve spolupráci s dospělými se dá tramvaj dohromady a děti pak budou třeba říkat: ‚Hele mami, tamtu tramvaj, to jsme udělaly my‘,“ těší se ředitel Němeček.

Všechny výstavní kousky zapůjčí muzeu soukromí vlastníci a nadšenci. „Mají třeba motorky, které jsou svého druhu jediné na světě, takže jsme moc rádi, že nám je zapůjčí,“ říká vděčný ředitel.

Chystá se den otevřených dveří

Původně mělo být na výstavišti muzeum tramvají. Zastupitelstvem tento návrh ale neprošel. Nadšenci ale vytrvali a přesvědčili radnici, že Technické muzeum do Liberce patří. V ostatních pavilonech bude zatím prázdno. Jedinou výjimku dostalo právě muzeum.

„Vzhledem k územnímu plánu je ten areál určený pro výstavnictví, máme jiné návrhy, jako veřejný prostor, park nebo bydlení. To možné udělat není, protože jsme omezeni územním plánem,“ vysvětluje náměstek liberecké primátorky Jiří Rutkovský za Unii pro sport a zdraví.

Technické muzeum se má otevřít 6. září. Ale už příští pondělí mohou přijít lidé od 17 hodin do pavilonu G nahlédnout v rámci dne otevřených dveří.

Šárka Škapiková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme