Vraždy kvůli politice jsou v Libyi na denním pořádku, přesto lidé věří v budoucnost

V Benghází na východě Libye zavraždili neznámí útočníci Chalífu al-Maghribího, jednoho z předních revolucionářů a bojovníků proti bývalému Kaddáfího režimu. Krátce předtím se stal obětí podobného útoku místní policista. Politicky motivované násilí si v Libyi prakticky denně vyžádá několik mrtvých. Po nedávných parlamentních volbách ale lidé doufají v lepší budoucnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpoledne na pláži v Tripolisu

Odpoledne na pláži v Tripolisu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„V Tripolisu je bezpečnostní situace zaplať bůh poměrně dobrá. Automobilové nálože a podobné útoky tu nejsou, občas se přihodí nějaké menší problémy, ale ujde to,“ říká mladý muž.

„Podívejte, revoluce v jiných zemích trvala dlouhá léta, a tady v Libyi se udála teprve před třemi lety. Všechno chce svůj čas. A život jde i tady v Tripolisu dál, ten se nemůže zastavit," dodává tatínek s pětiletou dcerkou, který právě přišel na městskou pláž v Tripolisu s dekou v podpaží a zatím marně hledá volné místo.

Je páteční, tedy víkendové letní odpoledne a pláž tady, nedaleko středověké tripolské medíny, praská ve švech. Jako by si rodiny se skotačícími dětmi vůbec neuvědomovaly vážné problémy, které Libye zažívá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory Libyjců zachytil na pláži v Tripolisu reportér Štěpán Macháček

„Život je tady v Tripolisu úplně v pohodě, situace je naprosto normální. To jen zahraniční média to ukazují horší, než jaké to ve skutečnosti je. Všechny ty Al-Džazíry, CNN a podobně ukazují, že je tu válka a že se tu vraždí, ale nic takového se tu neděje. Podívej, těch lidí, kteří si to tu na pláži normálně užívají!" obviňuje jeden ze sportovně oblečených mladíků na pláži, stejně jako mnozí jiní Libyjci, zahraniční média ze zkreslování situace v zemi.

Opatrnost po setmění

Český rozhlas mu ale zjevně nevadí, a tak se se mnou a se svými kamarády nadšeně fotí. Ne všichni ale vidí život v libyjském hlavním městě v tak růžových barvách:

„Tady v Tripolisu to teď není úplně jednoduché. Lidé mají strach. Po takové deváté hodině večer se bojí chodit po ulicích. Mluvím teď o střední třídě, která je velice početná a představuje tak 60 procent obyvatel hlavního města,“ říká další tatínek.

„V tom bezpečnostním vakuu, které tu je, tu operují různé ozbrojené skupiny. Jsou to ale klasické zločinecké bandy, ne militantní islamisté. To je rozdíl. Tihle kriminálníci jednou na drogách a zabíjejí kvůli penězům," říká otec tatínek, který tráví odpoledne s rodinou a dětmi na tripolské pláži.

Nedávné parlamentní volby v něm ale budí mírný optimismus:

„Já jsem k volbám šel, ale stejně jako většina lidí jsem nevolil islamisty. Volili jsme lidi s vlasteneckým smýšlením. Doufám, že ten nový parlament vrátí do Libye zákon, klid a bezpečí," dodává a děti už ho netrpělivě tahají k vodě.

Více se o aktuální situaci v Libyi a o tamních parlamentních volbách dozvíte v dnešním pořadu Zaostřeno, který vysílá stanice Český Rozhlas Plus v 18 hodin a 40 minut.


Zvětšit mapu

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme