Koalice chce nového eurokomisaře vybrat příští týden. ANO prosazuje Jourovou

Předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD chce, aby koalice příští týden vybrala eurokomisaře. Hned v pondělí o tom má jednat koaliční rada. Sociální demokracie navrhuje bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, lidovci evropského úředníka Petra Blížkovského. Nevylučují ale ani podporu ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové. Tu nominovalo hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.3.2014, Věra Jourová

Poslanecká sněmovna 26.3.2014, Věra Jourová | Foto: Filip Jandourek

„O mé kandidatuře budeme jednat v pondělí. Takže za podmínky, že bude shoda v koalici na mém jméně a na tom, že bude moje jméno a nějaká sada evropských agend potom přinesena na úroveň Evropské komise k jednání,“ vysvětlila Jourová, za jakých okolností by funkci přijala.

Jako eurokomisařka by dala Jourová přednost portfoliu pro regionální rozvoj. Nebránila by se ale ani administrativě včetně vztahů s Evropským parlamentem.

„Pak je tam například Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž, což teď taky dělám v rámci práce na ministerstvu. Je tam i několik dalších agend, jako je třeba doprava nebo vnitřní trh, které mají také souvislost i s regionálním rozvojem, takže se tam cítím celkem silná v kramflecích,“ dodala.

Jako kandidátku na eurokomisařku možná Jourovou podpoří i lidovci. Vyplývá to z vyjádření předsedy KDU-ČSL a vicepremiéra Pavla Bělobrádka:

„Paní ministryně Jourová je jistě zajímavé jméno. V případě, že by se podařilo vyjednat portfolio regionálního rozvoje, tak si myslím, že to je velmi zajímavé. Nicméně si nejsem úplně jistý, jestli se to ještě podaří. Je to určitě k jednání.“

Čeští eurokomisaři | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme