USA vysílají do Iráku tři stovky vojáků na ochranu svých občanů

Spojené státy posílají do Iráku necelé tři stovky příslušníků vojenského personálu, kteří mají zajistit ochranu amerických občanů a zastupitelských úřadů. V dopise kongresmanům to oznámil prezident Barack Obama. Bílý dům neupřesnil, zda jde o námořní pěchotu, či třeba speciální jednotky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácké bezpečnostní síly při ostraze hranic mezi provinciemi Karbalá a Anbar

Irácké bezpečnostní síly při ostraze hranic mezi provinciemi Karbalá a Anbar | Zdroj: Reuters

Prezident Barack Obama jednal o hrozbě, kterou představují sunnitští povstalci v Iráku, se všemi poradci pro národní bezpečnost, včetně ministrů zahraničí, obrany a ředitelů zpravodajských služeb.

Bílý dům bez dalších podrobností uvedl, že konzultace budou v příštích dnech pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí USA posílit ochranu své ambasády v Bagdádu informovala severoamerická zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Potvrdil také, že armáda vysílá do Iráku 275členný tým, který má asistovat s přesunem zaměstnanců americké ambasády v Bagdádu na bezpečnější místo.

Ministr zahraničí předtím potvrdil ochotu jednat o možnostech jak zastavit postup ozbrojenců s Íránem. Američtí představitelé ale okamžitě odmítli zprávy o možné vojenské spolupráci s Teheránem.

Kritici nemlčí

„Nepodpořím žádnou pomoc Spojených států iráckému premiérovi Núrímu Málikímu, aniž by splnil podmínky, které už dlouhá léta žádáme. To znamená vytvoření inkluzivní vlády a armády, která bude odpovídat složení iráckého obyvatelstva,“ vyjádřila se k případné americké pomoci Iráku bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Mluví tak za velkou skupinu kritiků, kteří ze současné situace v zemi viní jednoznačně premiéra Núrího Málikího.

Mezitím pokračují boje mezi armádou a islamisty ve městě Tel Afer západně od Mosulu a také ve Fallúdži, kde ozbrojenci údajně sestřelili armádní vrtulník.

Příslušníci iráckých ozbrojených sil hlídkují na hranicích mezi provinciemi Karbalá a Anbar | Foto: Reuters

Vojenská situace v Iráku - ilustrační mapka oblasti | Foto: ČTK

Lenka Kabrhelová, Štěpán Macháček, Jan Prokeš, mkp, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme