Usadil se v Brazílii, ale při MS mu zase začalo bít belgické srdce

Mistrovství světa ve fotbale dnes pokračuje posledními dvěma osmifinále. Věrní fanoušci mají po základní fázi postaráno o dvojí nervy. Jednak zda jejich tým vyhraje, a pokud ano, jestli a jak se za ním dostanou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Belgie si užívají fotbalové mistrovství světa v Brazílii.

Fanoušci Belgie si užívají fotbalové mistrovství světa v Brazílii. | Zdroj: ČTK

Třeba Belgických fanoušků zůstalo v Brazílii málo, ale neznamená to, že by se třeba před zítřejším zápasem ztratili v moři Američanů.

Jedno z náměstí v turistické části Salvadoru začíná žít nočním životem. Před hotelem Café Bahía stojí parta lidí, někteří už v černo-žluto-červené kombinaci. Převládající belgická značka piva dává vědět, odkud jsou.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Brazílii se usadil v roce 2000, ale při mistrovství světa se z Michela Stamparta stal zase Belgičan.

„Je to legrace. Řekl jsem taxikáři, ať mě odveze do historického centra. Vysadil mě tady, viděl jsem belgické vlajky, tak jsem tady zůstal. A v historickém centru jsem ještě nebyl,“ říká Walter z Antverp.

Většina belgických fanoušků odjela už po zápasech ve skupinách a teď jich v Brazílii zůstalo jen pár stovek. Mezi nimi i Nils, který měl lístky na osmifinále už před tím.

„Zbylo nás asi 300 Belgičanů. Před zápasem se tady sejdeme v poledne, něco popijeme a půjdeme na stadion,“ říká mladík z Antverp.

V hotelu ale čekalo Belgičany ještě jedno překvapení. Vlastní ho jejich krajan. Michel Stampart tu podniká už čtyři roky, ale v Brazílii žije už od roku 2000.

„Bylo to zpočátku trochu divné. Nevěděl jsem, jestli budu fandit belgické reprezentaci nebo brazilské,“ přiznává rodilý Belgičan.

Všechno se změnilo, když jeho krajané vyvěsili vedle brazilské vlajky tu belgickou.

„Cítím se zase jako doma,“ říká Stampart. A je jedno, že je Vlám a většina hostů Valoni. Reprezentaci mají jenom jednu.

David Koubek, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme