Silné bouřky po celém Česku lámaly stromy a komplikovaly dopravu

Silné bouřky v úterý zasáhly téměř celé území republiky. Doprovázely je přívalové srážky a silný nárazový vítr. Popadané stromy zatarasily několik tratí, zkomplikovala se i situace na silnicích. Hasiči hlásili desítky výjezdů. Například ve Středočeském kraji museli vyjet více než čtyřicetkrát, stejně jako v jižních Čechách, kde hasiči evakuovali dětský tábor. V noci bouřky vystřídal vytrvalý déšť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky bouřky a průtrže mračen v Bechyni na Táborsku

Následky bouřky a průtrže mračen v Bechyni na Táborsku | Zdroj: ČTK

Silné bouřky se večer a v noci přehnaly Středočeským krajem. Od 19. hodiny do půlnoci měli hasiči celkem 48 výjezdů, odčerpávali hlavně vodu ze sklepů a zahrad, popadaných stromů odstraňovali minimum. Po půlnoci se ale situace uklidnila.

Následky bouřky během večera zkomplikovaly situaci i na silnicích a na železnici. Některé silnice, hlavně na západ od Prahy, byly zaplavené. Jinde se vytvořily vodní laguny. Hasiči většinu problémů vyřešili během noci, místy ale dopravní komplikace přetrvávaly ještě ráno.

Na železnici kvůli zaplavené trati přestaly po 20. hodině jezdit vlaky mezi Olbramovicemi a Sedlčany. Cestující dopravují autobusy a železničáři odhadují, že přerušení provozu potrvá do dnešního poledne. Kvůli poruše zabezpečovacího zařízení by s komplikacemi měli počítat i cestující mezi Prahou a Řevnicemi.

V Praze silné bouřky lámaly větve a stromy a zaplavily sklepy. Hasiči napočítali během včerejšího dne a noci na dnešek celkem 80 výjezdů, přes padesát bylo právě kvůli následkům bouřky. Pražským hasičům pomáhali s výjezdy i dobrovolní a podnikoví hasiči.

Nejčastěji čerpali vodu ze sklepů a odklízeli spadlé stromy a polámané větvě, které v mnoha případech skončily na střechách zaparkovaných aut. Větve museli odstranit i pod jezem potoka Botič, aby se nevylil ze břehů. Problémů na silnicích řešili hasiči minimum, po 21 hodině ale museli odčerpat například vodní lagunu o velikosti 10 krát 50 metrů v Podolské ulici.

Na některých místech následky bouřky komplikovaly dopravu i ráno. Pozor by si řidiči měli dát hlavně v Praze-západ. Kvůli sesuvu půdy je bahno v tříkilometrovém úseku silnice 102 na výjezdu ze Štěchovic také ve čtyřkilometrovém úseku silnice 101 u Dolních Břežan.

Čerpání vody a odstranění popadaných stromů, tak vypadaly následky večerní bouřky, která se prohnala Ústeckým krajem. Hasiči vyjížděli víc než dvacetkrát.

Odklízeli například popadané stromy na Děčínsku a také přímo v Děčíně, kde ohrožovaly rodinný dům a některé garáže. Kvůli prudkému dešti přišlo na řadu čerpání vody. Vedle Ústecka a Děčínska museli hasiči vyjíždět také na Teplicku nebo Roudnicku.

V Libereckém kraji bouřka dočasně přerušila dopravu na třech železničních tratích. Spadlé stromy zablokovaly například provoz na jizerskohorské trati ze Smržovky do Josefova Dolu, vlak tam do spadlého stromu najel. Naštěstí se kolize obešla bez zranění a trať byla po několika hodinách průjezdná.

Problémy byly i v jižních Čechách, tam měli hasiči přes 40 výjezdů. Záchranáři odklízeli spadlé stromy a čerpali vodu ze sklepů.

Pomohli také s preventivní evakuací pětadvaceti dětí a pěti dospělých z letního tábora v Meziříčí na Táborsku, kde začal téměř přetékat rybník. Hasiči pročistili jeho odtok, hladina se pak začala rychle snižovat.

Také na Vysočině zanechaly bouřky desítky popadaných stromů. V podvečer je hasiči odstraňovali například ze silnice v Bystré na Pelhřimovsku, v Petrovicích na Havlíčkobrodsku nebo z Třeště na Jihlavsku. Nebezpečnou nalomenou větev ořezali také na dětském táboře ve Vanůvku.

Čerpadlo pak hasiči potřebovali ve sklepě rodinného domu v Polné. Pomáhali také se zajištěním střechy rodinného domu, kterou strhnul vítr v Pavlínově na Žďársku. Odlétla silou větru až na sousední pozemek.

Jan Kopřiva, Tomáš Mařas, A.Rokosová, Iva Zítková, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme