Nové muzeum v Lošticích připomíná historii výroby tvarůžků

Do historie výroby tvarůžků se mohou vydat návštěvníci nového muzea v Lošticích. Je kousek od náměstí a sousedí s výrobnou tohoto sýra s nezaměnitelnou vůní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dorty syrečkové

Dorty syrečkové | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Přízemí muzea patří fotografiím, návštěvník má možnost se seznámit se zakladateli loštické tvarůžkárny, rodinou Wesselsových.

„Josef Wessels, Alois Wessels, jeho syn a tatínek Josefa Wesselse Kryštof – to je kámen, na kterém stála celá sláva tvarůžků v Lošticích,“ říká autor expozice Pavel Pospěch.

K vidění jsou i stroje, které se kdysi používaly při výrobě tvarůžků. Všechny exponáty jsou dědictvím původních majitelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muzeum tvarůžků navštívila reportérka Zdeňka Jílková

„Všichni dnešní majitelé jsou potomci Aloise Wesselse v ženské nebo v mužské linii. Uchovávali fotky nebo věci, všechno, co se vyhazovalo z výroby, stroje, mašiny. Bylo to schované, až přišel tenhle den a mohlo se to použít,“ pokračuje Pospěch.

Prvními návštěvníky byli zástupci firem, bez kterých by muzeum nevzniklo. „Jediné, co mně tam chybělo, byla typická vůně olomouckých tvarůžků. Jak to voní novotou, mohly tam nějak vonět ty tvarůžky,“ usmívá se jeden z příchozích.

Muzeum tvarůžků se oficiálně otevřelo dnes v 9 hodin, v provozu bude celý týden.

Zdeňka Jílková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme