Lidé na Chebsku sčítají škody po včerejším zemětřesení

Chebsko počítá škody, které napáchalo včerejší zemětřesení. Lidé hlásí pojišťovnám první škody. Otřesy v oblasti byly jedny z nejsilnějších za sto let. Hasiči tak museli vyjíždět třeba ke spadlým komínům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záznam západočeských zemětřesení z 10. října 2008

Záznam západočeských zemětřesení z 10. října 2008 | Foto: Geofyzikální ústav AVČR

Například v obci Stříbrná na Sokolovsku otřesy poškodily několik domů. Přesné škody ale starosta Boris Jirsík zatím nezná. Čeká, že je lidé nahlásí na obecním úřadě v pondělí:

„Několika lidem spadl komín, byla tady zásahová jednotka, hasiči a policie, kteří komín sundali ze střechy. Za obec, jako krizový štáb, jsme zajistili, aby do domu nezapršelo," popisuje Jirsík.

„Pokud materiálně, tak určitě pomůžeme. A pokud budou potřebovat odborníky na zabezpečení proti dešti a podobně," ujišťuje starosta a dodává:

"A také pokud budou lidé potřebovat pomoc s pojištěním, likvidací pojistné události, aby to nahlásili na svých pojišťovnách, tak s tím jim určitě pomůžeme."

Pojišťovny evidují první hlášení o škodách

Lidé se už začínají obracet na pojišťovny. Třeba Kooperativu podle mluvčího Milana Káni kontaktovalo už zhruba deset rodin z Chebska. Celkově jde zatím o škody v hodnotě půl milionu korun.

„Většinou to jsou popraskané zdi, máme tam i nějaké popadané komíny, jsou to většinou škody na rodinných domcích,“ říká Káňa a dodává:

Otřesy při včerejším zemětřesení na Chebsku byly pocitově silnější než minulou sobotu. Údaje Evropského a středomořského seismologického centra uvádějí až 4,5 stupně, podle seismologů tak byl včerejší otřes jedním ze dvou nejsilnějších v této oblasti za posledních 100 let.

„V případě podobných událostí se stává, že škody nám klienti hlásí ještě další týden poté, co událost proběhne, takže očekáváme, že pojistných událostí bude možná nahlášeno ještě jednou tolik.“

Například Česká pojišťovna na první hlášení škod po zemětřesení zatím čeká. Mluvčí Ivana Buriánková připomíná, že klienti se v místech, kde se zemětřesení objevuje častěji, nemusí obávat horších pojistných podmínek. Ty se vztahují jen na povodňové oblasti.

„V případě živelných škod hrají roli takzvané povodňové mapy, které se týkají pouze záplav. Na ostatní živelní škody žádný podobný systém není,“ vysvětluje Buriánková.

Pojišťovny lidem radí, aby se na zákaznickou linku vždy ozvali co nejdřív. Doporučují také škody před úklidem co nejlépe zdokumentovat - třeba i videokamerou.


Zvětšit mapu

Laura Havlová, kap, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme