Od zatčení Jany Nagyové (Nečasové) uplynul rok, kauza míří k soudu

Čtveřice obžalovaných za údajné zneužití vojenské rozvědky už zná svého soudce. Případ bývalé šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové, dnes už Nečasové, a tří důstojníků tajné služby přidělil obvodní soud pro Prahu 1 Heleně Králové. O dalším postupu má soud rozhodnout do konce června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od zatčení Jany Nagyové, nyní Nečasové, uplynul přesně rok

Od zatčení Jany Nagyové, nyní Nečasové, uplynul přesně rok | Zdroj: ČTK

Pro soudkyni Královou to nebude první z ostře mediálně sledovaných případů. Zabývala se například kauzou vydírání bývalého šéfa televize Nova a europoslance Vladimíra Železného.

„Žaloba zní i na jeden hospodářský trestný čin, tak to bylo přiděleno paní doktorce Králové, protože má specializovaný senát na hospodářskou trestnou činnost,“ vysvětluje přidělení soudkyně mluvčí obvodního soudu Lenka Cihlářová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu Jany Nagyové sledují reportéři ČRo Jan Herget a Antonín Vitkora

V případu podle státního zastupitelství Nagyová zneužila tajnou službu k soukromému sledování tehdejší premiérovy manželky Radky. Obhajoba to popírá.

Advokát bývalého šéfa rozvědky Milana Kovandy Jiří Matzner chce prokázat, že prověřování okolí Radky Nečasové patřilo do agendy služby. A že na něm tedy nebylo nic nezákonného.

„Informace, že se od začátku vědělo, že je to soukromá aktivita, je fabulace, pro kterou jsem nikdy neviděl žádný podklad, kromě novinových článků,“ říká obhájce Matzner.

Soudkyně Králová teď začíná studovat spis, obžaloba má zhruba 70 stran. Jaký bude další postup, by měla říct do tří týdnů.

Kauza Nagyová měla dopad hlavně na ODS. Strana postup vyšetřovatelů kritizuje

Číst článek

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

Jan Herget, Vojtěch Man, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme