Z bývalého evangelického kostela v Mělnickém Vtelně se stává multifukční centrum

Odsvěcený evangelický kostel z 18. století přestavuje radnice v Mělnickém Vtelně na Mělnicku na multifunkční centrum. Obec vlastní historický objekt už přes 15 let a postupně ho opravuje. Vyvrcholením bude letos na podzim kompletní rekonstrukce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z evangelického kostela v Mělnickém Vtelně bude po rekonstrukci multifunkční centrum

Z evangelického kostela v Mělnickém Vtelně bude po rekonstrukci multifunkční centrum | Foto: Radek Duchoň

Uvnitř kostela se pak bude koncertovat, vystavovat a přednášet, nedaleký amfiteátr ovládne divadlo a v přilehlém objektu vznikne kavárna s internetem.

Historická stavba stojí v obci od roku 1787. Podle starostky Hany Rašákové, která na radnici kandidovala za Nezávislé, se na ni složili přímo evangelíci.

„To byla vystavěna modlitebna. V roce 1856 pak byla přistavěna ke kostelu věž,“ připomíná.

Rekonstrukcí kostela bedlivě sledují památkáři, kteří s vedením obce i s architektkou projektu Petrou Zajíčkovou vše konzultují.

Kostel potřebuje důkladnou opravu od podlahy až ke stropu hlavní lodě. „Jsou tady tři zvony, ty tady zůstanou. Já si myslím, že jsou registrovány v nějakém celostátním rejstříku, protože jsou předmětem občasné kontroly,“ dodává starostka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na prohlídku kostela v Mělnickém Vtelně zamířil redaktor Radek Duchoň

Skloubit vše tak, aby vyhověla požadavkům místních obyvatel, památkářům i vedení radnice, nebylo pro architektu jednoduché.

„Kostel je už několik let odsvěcený, měl by ale dál sloužit jako kulturní a společenské centrum pro obec, takže je to částečně jakoby obnovení té funkce, navázání na to, k čemu evangelický kostel původně sloužil,“ vysvětluje Petra Zajíčková.

„Snažila jsem se maximálně zachovat architektonickou a historickou hodnotu kostela a toho prostoru, co s tím souvisí. Takže všechny funkce, které jakoby do kostela nepatří, jsou dané mimo v přístavbě,“ upozorňuje.

Z kostelů jsou i hotely

V České republice se podle architektky stále častěji využívají kostely i pro jiné účely, než pro které byly postavené. U evangelického kostela se s tím prý ale setkala poprvé:

„Jsou různé příklady využití sakrálních staveb. V Praze jsou přestavby, které jsou diskutabilní, třeba na hotely. To je takový ten nejradikálnější přístup. Ale cesta využívat kostely ke kulturním a jiným účelům, se myslím objevuje čím dál víc.“

Z celkových osmi milionů korun potřebných na rekonstrukci kostela dostala radnice přes 6,5 milionu z Evropské unie. První návštěvníci by se mohli do nového multifunkčního centra podívat v listopadu. V Mělnickém Vtelně stojí také kostel katolický, na něm se ale nic měnit nebude.


Zvětšit mapu

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme