V Olomouci pokračuje akce Daruj krev s ČRo, odběry proběhnou ve fakultní nemocnici

Darovat krev s Českým rozhlasem dnes můžete ve fakultní nemocnici v Olomouci. Dobrovolné dárce tam na transfúzním oddělení přijímají od půl sedmé až do 14 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daruj krev s českým rozhlasem, darování krve, krevní transfuze, krev

Daruj krev s českým rozhlasem, darování krve, krevní transfuze, krev | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Darovat krev může každý zdravý člověk od 18 do 65 let. Stačí mu k tomu občanský průkaz, a večer před odběrem jíst netučná jídla a vyhnout se alkoholu.

Ráno pak může lehce posnídat a vyrazit na transfúzní oddělení. Nejprve ho čeká kontrolní odběr a pak prohlídka u lékaře. Jako bonus vlastně zjistí dárce svůj zdravotní stav.

Podle primářky Dany Galuszkové přijímají dobrovolné dárce všech krevních skupin.

„Nejčastěji používaná krevní skupina je nula RHD mínus, která je universální a kterou můžeme dát pacientům, u nichž nevíme, jakou mají krevní skupinu. Nicméně každá krevní skupina, která je, je pro pacienta důležitá,“ vysvětluje.

Aktuálně v olomoucké fakultní nemocnici evidují přes 7 tisíc dobrovolných dárců a stále jich ubývá. Krev, kterou tu odebírají, se používá během operací, při velkých úrazech nebo k léčbě závažných nemocí. Nelze ji přitom ničím nahradit.

Darovat krev s Českým rozhlasem můžete na různých místech po celé republice až do 14. července. Termíny, kontakty ale i odpovědi na nejčastější otázky jsou na webu darujkrev.rozhlas.cz.

Ambasadoři projektu Daruj krev s Českým rozhlasem | Foto: Khalil Baalbaki

Radka Tomášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme