Turistů je v Orlických horách méně než loni. Ubytovatelé lákají na ozdravné pobyty

V Deštném v Orlických horách je méně turistů než v předchozích letech. Někteří ubytovatelé se kvůli výkyvům návštěvnosti specializují na ozdravné pobyty dětí nebo seniorů. Jeden takový právě teď absolvují starší lidé se Svazem postižených civilizačními chorobami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orlické hory - Pohled z Deštné

Orlické hory - Pohled z Deštné | Foto: Agentura CzechTourism

Početně mnohem větší skupina žen a dva muži postupně vešli do bazénu, kde je čekalo cvičení ve vodě. Při ozdravném pobytu rozhodně nezahálejí, dopoledne měli za sebou rozcvičku nebo procházku.

„Chodíme na vycházky. Chodíme plavat nebo cvičit v bazénu. Jinak se tady takhle potulujeme, chodíme nebo se necháme zavést třeba na Masarykovu chatu nebo na Šerlich. A máme takovou partu asi pěti lidí, tak jdeme na Vrchmezí,“ říká Naďa Málková z Kostelce nad Orlicí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadají ozdravné pobyty v Orlických horách, zjišťovala Kristýna Štanderová

V tělocvičně cvičily ženy s cukrovkou, které vedla fyzioterapeutka Jiřina Maisnerová z Rychnova nad Kněžnou.

„Pro ně je pohyb velice potřebný a tohle je partička, která už netoleruje cvičení vleže na žíněnce, protože nám holt věk přibývá a pohyblivosti ubývá. Ale snažíme se protáhnout všechno, co je potřeba,“ vysvětluje Jiřina Maisnerová.

Anna Mórová, která chodí o berlích, se při cvičení usmívala, i když jí některý pohyb dělal potíže. Do Deštného jezdí pravidelně.

„Za ten rok si zacvičím u nás u Svazu invalidů – máme cvičení na židlích, ale tady mi to vyhovuje těmi vycházkami v horách na dýchání a na chůzi,“ pochvaluje si Anna Mórová.

fitness | Foto: Elena Horálková

Na ozdravný pobyt jezdí například kardiaci, cukrovkáři nebo nevidomí. Podle lékaře Jaroslava Zikmunda ale zdaleka nejde pouze o rekonvalescenci cvičením nebo procházkami.

„Hlavně ta psychika, to, že se tady dostanou do určitého kolektivu lidé, kteří mají podobné problémy a vidí, že nejsou sami a že se s tím dá žít. Takže si z toho dokonce můžou někdy dělat legraci, z některých těch určitých potíží,“ dodává Jaroslav Zikmund.

A tak jsou všichni spokojení - nemocní i ubytovatelé, kteří se na ozdravné pobyty zaměřují. Stát klientům rekonvalescenci částečně dotuje, ale méně než dřív. Proto lidé volí kompromis mezi potřebou a cenou a jezdí do hor většinou pouze na týden.

Kristýna Štanderová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme