Většina pražských zastupitelů tají v majetkových přiznáních výši odměn z městských firem

Do konce června museli všichni pražští zastupitelé odevzdat na magistrátu svá majetková přiznání, přehled o darech nebo příjmech v městských firmách. Z dokumentů se lidé dozvědí, kolik bere primátor i řadový zastupitel. Kolik peněz navíc si politici vydělají díky členství v dozorčích radách městských společností, ale většina z nich tají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Přehled o výši příjmu odevzdalo v termínu 60 zastupitelů ze 63. Vladimír Schmalz z ODS je dlouhodobě v zahraničí, jeho stranický kolega Pavel Hurda dodání dokumentu vytrvale odmítá a Monika Krobová Hášová z TOP 09 je vázána mlčenlivostí ve společnosti Pražská energetika, kde je členkou dozorčí rady.

„Máme podepsanou takzvanou smlouvu o výkonu funkce a na základě této smlouvy máme velmi striktní povinnost mlčenlivosti. Já tam vůbec nemůžu žádné příjmy uvádět, bohužel,“ vysvětlila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Anna Königsmarková

Členství v dozorčí radě městské firmy přitom může politikům vynést desítky tisíc korun ročně. Například radní Martin Dlouhý z TOP 09 sedí v radě Dopravního podniku a podle svého majetkového přiznání inkasoval za rok 2013 skoro 43 tisíc korun.

Výši odměn v dozorčí radě stejné firmy naopak odmítl zveřejnit zastupitel Karel Březina z ČSSD s odkazem na zákon o osobních údajích. „Toto je podle etického kodexu, kde tato možnost existuje, takže jsem ji využil. Nic víc v tom nehledejte,“ dodal.

Chybějící údaje

Někteří zastupitelé sice v dokumentu uvádí, že jsou členy představenstva nebo dozorčích rad akciových společností města, kolik si díky tomu za rok 2013 vydělali, už ale neříkají.

Předseda kontrolního výboru zastupitelstva Petr Dolínek z ČSSD po nich prý bude požadovat doplnění údajů do deseti dnů.

Z přehledu jinak vyplývá, že řadový zastupitel si ročně vydělá 50 až 70 tisíc hrubého. Jiné je to u radních nebo samotného primátora a jeho náměstků.

Tomáš Hudeček z TOP 09 si ročně vydělá přes milion korun, jeho náměstek Jiří Nouza si v roce 2013 přišel na 619 tisíc hrubého a radní Lukáš Manhart inkasoval rovný milion.

Anna Königsmarková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme