Ministři zahraničí EU projednají mírový plán ukrajinského prezidenta Porošenka

Evropská unie by dnes mohla podpořit mírový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. O záměru zastavit palbu nebo posílit práva rusky mluvících obyvatel východu Ukrajiny budou v Lucemburku jednat ministři zahraničí zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko naslouchá projevu nově zvoleného ministra zahraničí Pavla Klimkina

Ukrajinský prezident Petro Porošenko naslouchá projevu nově zvoleného ministra zahraničí Pavla Klimkina | Zdroj: Reuters

Mírový plán ukrajinského prezidenta představí ministrům zahraničí zemí Evropské osmadvacítky nový šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin.

Ruský prezident Vladimir Putin už vyhlášení příměří na Ukrajině opatrně podpořil.

Porošenkův plán je podle něj důležitým krokem na cestě k mírovému řešení. Rusko ale zároveň po Ukrajincích požaduje okamžité zastavení veškerých bojů a zahájení jednání se separatisty.

Evropská unie naproti tomu ukrajinské vládě přiznává právo na hájení vlastní územní celistvosti. Rusko by podle osmadvacítky mělo okamžitě přestat s veškerou podporou separatistů, jinak mu Unie hrozí tvrdými ekonomickými sankcemi.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme