Blíží se silný déšť, vítr a kroupy. Místy se mohou rozvodnit potoky

Česko by se mělo připravit na silné bouřky. Ty podle meteorologů dorazí v pondělí nejprve do Čech a postupně budou přecházet i na Moravu. Provázet je bude silný déšť, vítr a kroupy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřka v Brně

Bouřka v Brně | Foto: Tomáš Zatloukal, Lovci bouřek

Varování meteorologů platí od osmi ráno do jedenácti večer pro celé území České republiky.

„Očekáváme, že v pondělí odpoledne a večer se mohou ve východních Čechách, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku ojediněle vytvořit silné bouřky z tepla, s krátkodobými srážkovými úhrny kolem 30 milimetrů a kroupami,“ uvedl meteorolog Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

V západní polovině Čech bude podle něj v pondělí bouřek víc. „Kromě silných bouřek se může vyskytnout i velmi silná bouřka s lokálními přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů,“ popsal meteorolog.

Tyto deště mohou místy zvedat i hladiny potoků. „V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rozvodnění malých toků, potoků, zatopení níže položených míst či sklepů nebo podemletí komunikací,“ dodal Šimandl.

Výstraha před bouřkami a doprovodnými jevy | Foto: Český rozhlas

Jakub Šídlo, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme