Nezemřeli zbytečně, řekl Zeman o padlých vojácích. O misi bude možná jednat sněmovna

Sněmovna se příští týden možná bude zabývat tragickou smrtí čtyř českých vojáků v Afghánistánu. Zahynuli při plnění bojového úkolu, hlídali vojenskou základnu. Další Čech je vážně zraněný. Podle většiny českých politiků ale tragédie nejspíš nebude znamenat stažení vojáků z mise, která má letos skončit. Situací se bude ve středu zabývat i vláda - ministr obrany Martin Stropnický podá kabinetu podrobnou zprávu o tom, co se v Afghánistánu stalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman dnes vystoupil v Praze na brífinku k úmrtí českých vojáků v Afghánistánu

Prezident Miloš Zeman dnes vystoupil v Praze na brífinku k úmrtí českých vojáků v Afghánistánu | Zdroj: ČTK

Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se na české misi v Afghánistánu nic nemění - vojáci budou i dál plnit závazky, které na sebe Česká republika vzala. Mise je schválená, má svůj daný mandát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce českých politiků na tragickou událost v Afghánistánu zpracovala Jana Čermáková

„Ta mise se nemění. Naši vojáci tam plní určité závazky, které na sebe Česká republika převzala, mandát je řádně schválen vládou a parlamentem.“

„Já si myslím, že jakákoli diskuse, ve které bychom se teď snažili nějakým způsobem narychlo, bez nějaké širší úvahy, přehodnocovat naši misi, by znevážila oběti nejenom těchto čtyř vojáků, ale i všech dalších našich vojáků, kteří třeba v minulosti v Afghánistánu buď zahynuli, nebo třeba byli třeba vážně zraněni,“ řekl Sobotka.

Opoziční KSČM se ale podle šéfa svých poslanců Pavla Kováčika poradí, jestli příští týden ve sněmovně nedá podnět ke stažení vojáků z Afghánistánu. KSČM totiž dlouhodobě podobné mise, jako je ta afghánská, nepodporuje.

Sebevražedný útočník zabil v Afghánistánu čtyři české vojáky, další je vážně zraněn

Číst článek

„Tato událost je jedním z důvodů, proč KSČM dlouhodobě nepodporuje tyto mise. Podporujeme mise humanitární, schválené Radou bezpečnosti OSN, a nepodporujeme mise typu afghánské, irácké a podobně. Na nejbližší chůzi Poslanecké sněmovny se ještě poradíme, jestli nedáme podnět k tomu, aby česká účast v Afghánistánu byla stažena,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O misi českých vojáků v Afghánistánu mluvili předseda sněmovny Jan Hamáček z ČSSD a šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Hostem vysílání Radiožurnálu byl také vojenský analytik a bývalý poradce ministra obrany František Šulc

Podle pravicové opozice, tedy TOP 09 a ODS, by mise i přes tragédii pokračovat měla. Jednat o ní bude mimořádně nejspíš příští týden i sněmovní výbor pro obranu.

Podle jednoho z jeho členů, poslance Antonína Sedi z ČSSD, je třeba mluvit i o tom, jestli se nedá zlepšit například výstroj a výzbroj vojáků v misích.

Podle další členky výboru, opoziční poslankyně Jany Černochové z ODS, jsou čeští vojáci v bojových misích hrdinové, kteří brání svobody civilizace, a mise by měla fungovat dál. Na podzim bude sněmovna podle Černochové projednávat mimo jiné i zákon o vojácích z povolání, který by měl zlepšit podmínky pro vojáky v misích.

Pro zabité české vojáky ve středu odletí do Afghánistánu vojenský speciál

Číst článek

„Na výborech teď leží několik sněmovních zákonů, budeme je projednávat v září. Je to zákon o vojácích z povolání, který právě i vojákům na misích dává lepší podmínky. Není to práce, která se dělá pro peníze, je to práce, která se dělá pro Českou republiku, a já jsem na naše vojáky – nejenom na misích – velmi hrdá a myslím si, že by se z toho naše společnost měla poučit a nikdy nezpochybňovat to, jakou armádu máme,“ zdůraznila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brífink prezidenta Miloše Zemana k tragické události v Afghánistánu, kde byli dnes zabiti čtyři čeští vojáci a jeden byl těžce zraněn po útoku sebevražedného atentátníka

Rodinám vojáků vyjadřují politici ze všech sněmovních i senátních stran upřímnou soustrast. Hluboký soucit a hlubokou úctu k boji padlých českých vojáků proti mezinárodnímu terorismu vyjádřil také prezident Miloš Zeman.

„Chtěl bych říci, že nezemřeli zbytečně, protože v Afghánistánu je jedna z nejvýznamnějších teroristických základen, která organizuje útoky vůči celému civilizovanému světu, kromě již známých útoků v New Yorku bych chtěl připomenout útoky v Londýně, v Madridu, ale také v Bombaji,“ upozornil.

Incident komentovali i zahraniční politici. Například slovenský prezident Andrej Kiska, který je v Česku na oficiální návštěvě, je také pro pokračování zahraničních misí. „Neměli bychom ustat v misích, naše spoluzodpovědnost za vývoj na světě by tu měla být.“

Stát zaplatí padlým vojákům pohřeb, pozůstalým vyplatí milionovou kompenzaci

Číst článek

Ke kondolencím se jménem celých Spojených států připojil americký velvyslanec v Praze Norman Eisen. „ Je mi velmi líto smrti českých vojáků letecké základny Bagrám v Afghánistánu. Za všechny Američany vyjadřuji soustrast jejich rodinám, přátelům a celému českému národu. Také se modlíme za uzdravení všech těch, kteří byli při útoku zranění,“ prohlásil.

Pro ostatky čtyř mrtvých vojáků bude ve středu vypraven letecký speciál, podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla by se měl vrátit ve čtvrtek. Příletu ostatků na vojenské letiště v Praze-Kbelích se zúčastní prezident osobně.

Afghánistán - Přehled úmrtí zahraničních vojáků (stav k 13. 7. 2014) | Foto: ČTK

Jana Čermáková, Ondřej Himmer, Tomáš Bystrý, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme