Zachránci německého speleologa překonali s nosítky nejtěžší část výstupu

Záchranáři z několika zemí stále vyprošťují ze šachty nedaleko německého Berchtesgadenu těžce zraněného speleologa. Mají už za sebou zatím nejtěžší fázi výstupu, záchranná akce ale může trvat ještě nejméně týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranná operace v bavorských Alpách

Záchranná operace v bavorských Alpách | Zdroj: Reuters

Se zraněným záchranáři vystoupali do místa Biwak 3. Speleologa museli vytahovat na nosítkách upevněných na lanech 200 metrů vysokým vodopádem. Jsou přitom stále ještě 700 metrů pod povrchem země.

Jak uvedl Roland Amenberger z Bavorské horské služby, jednoduchá nebyla ani předchozí etapa. „Šachty, o kterých je řeč, nejsou nijak přímé. Jsou plné překážek a těžko průchodné,“ popsal záchranář.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyprošťování zraněného německého speleologa mluvil na Radiožurnálu velitel Speleologické záchranné stanice Čechy Michal Novák

Podle něj je úspěch, že 52letý pacient mohl při překonávání všech překážek zůstat na nosítkách.

Johann Westhauser utrpěl úraz hlavy s krvácením do mozku a jakýkoli pohyb mu může být nebezpečný. Podle lékařů se zatím cítí dobře a komunikuje.

Teď už by měl být transport pro zraněného jen lepší, míní velitel Speleologické záchranné stanice Čechy Michal Novák.

„Dnes by měl mít za sebou to nejhorší, a čím víc se bude blížit povrchu, tím na tom bude psychicky lépe. Zranění je relativně vážné a může se během transportu cokoliv změnit, ale mírný optimismus je na místě,“ říká Novák, který má se záchrannými operacemi tohoto typu zkušenosti.

Jeskynní systém Riesending-Schachthöhle je dlouhý 19,2 kilometru a dosahuje hloubky 1148 metrů. Objeven byl už v roce 1995 a mezi objevitele patří i zraněný Johann Westerhauser.

Zkušený speleolog se vydal do nejhlubšího a nejdelšího jeskynního systému v Německu se dvěma společníky. V hloubce kolem 950 metrů výpravu zaskočilo uvolněné padající kamení, které postiženému způsobilo vážné zranění. Muž proto není s to dostat se ven vlastními silami.

V záchranných týmech se mluví německy, italsky, anglicky a slovinsky. Horská služba zatím nechce vyčíslit možné náklady akce, které se účastní více než stovka lidí.


Zvětšit mapu

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme