Během letní sezóny přijímají psí hotely jednu objednávku za druhou

Řada lidí před odjezdem na dovolenou řeší, komu dá pohlídat svého psa. Stále oblíbenější alternativou jsou takzvané psí hotely. Není proto divu, že tato dočasná útočiště pro čtyřnohé členy rodiny praskají přes prázdniny ve švech. Někde už jsou kotce a boudy zamluvené na celé léto.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký stafordšírský teriér, stěně

Americký stafordšírský teriér, stěně | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Problémem je, když si lidé pořídí levný zájezd na poslední chvíli a chtějí psa umístit prakticky okamžitě.

„Zezačátku to bylo tak, že si lidé objednávali už kolem Vánoc, ale teď poslední dva roky pozorujeme to, že lidé čekají na last minute slevy a volají, že večer chtějí ubytovat psa, že zítra ráno odlétají. Někdo třeba bude zklamaný, když zavolá ráno, že chce večer ubytovat, ale je plná kapacita. V tom případě bohužel,“ říká Jan Rycka z psího hotelu ve Štěpánkovicích na Opavsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do psího hotelu na Opavsku se podíval redaktor Martin Knitl

Pokud je tedy psí hotel jedinou možností, vyplatí se mít po ruce více kontaktů.

Důkladně je také třeba promyslet, jestli je psí hotel opravdu dobrou volbou. Ne každému psovi se tam totiž musí líbit. Je to tak trochu jako poslat dítě na letní tábor.

„Záleží samozřejmě na pejskovi, kterého máte doma. Ne každý pejsek zvládne odloučení od svého majitele. Může se stát, že tam třeba týden nebude žrát, anebo se naopak může stát, že si pro něho přijedete, a on už k vám nebude chtít jít, protože mu tam bude lépe, než mu bylo u vás,“ vysvětluje zkušená cvičitelka psů Naďa Sedláčková.

Někteří psi se bojí i trávy

V některých hotelech chtějí, aby majitelé přivezli také krmivo nebo třeba deku, na kterou je jejich pes zvyklý. Vše záleží na předchozí domluvě. Vyplatí se také vzít psa s sebou na předběžnou obhlídku, aby si mohl vše řádně očichat a neocitl se pak sám ve zcela neznámém prostředí.

„Je hodně důležité získat i nějaké reference. Ve chvíli, kdy se člověk obrátí na někoho, kdo má dobrou zkušenost s nějakým psím hotelem, zeptá se nějakých známých nebo pokud chodí na cvičiště, tak jim určitě trenéři doporučí na základě své nebo zprostředkované zkušenosti nějaký dobrý psí hotel,“ radí další cvičitelka, Lenka Sedláčková.

Janu Ryckovi prý stačí jediný den na to, aby poznal příběh každého z ubytovaných psů. Někteří mají třeba strach z obyčejné trávy, protože celý život chodili jen na krátkém vodítku kolem paneláku, jiní naopak dokonale zapadnou do prázdninové smečky.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme