Lidé v českobudějovické Nové ulici bojují za grilovací místo před školou

Obyvatelé Nové ulice v Českých Budějovicích chtějí společně grilovat před místní školou. Radní jim to ale nepovolili. Lidé mezitím grilovací místo připravili, pořídili gril a o povolení budou žádat znovu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

grilování

grilování | Foto: Jan Rosenauer

Myšlenku veřejného grilování začalo prosazovat občanské sdružení Na půl cesty. Cílem bylo sblížit obyvatele ulice. Někteří jsou totiž starousedlíci, zatímco jiní se nastěhovali do nově opravených nebo postavených domů.

„Obyvatelé se tam navzájem nezdraví, neznají se, jsou vzájemně obezřetní. Chtěli bychom akcemi ve veřejném prostoru dosáhnout toho, že se všichni postupně začnou poznávat, že se budou respektovat, že se začnou zdravit a budou spolu něco prožívat,“ vysvětluje Eliška Štěpánová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Pokorný

Mezi českobudějovickými radními se ale pro nápad nenašla potřebná nadpoloviční většina hlasů. Možná i proto, že posledního jednání rady města se neúčastnil plný počet radních.

Proti hlasoval například náměstek primátora Miroslav Joch.

„Když to povolíme v jedné ulici, těžko hledat důvody, proč to nepovolit v ulici jiné. A já se obávám toho, aby tady po Budějovicích nevznikly třeba i v lokalitách sídlišť žádosti, že si občané chtějí na prostranství, třeba chodnících nebo přilehlých zeleních, týden co týden rozbalovat své grily,“ upozorňuje.

Grilovalo by se jen do 22 hodin

Jochovi se nelíbí také místo, kde chtějí obyvatelé Nové ulice grilovat – konkrétně v parčíku před základní školou. Obává se totiž, že stromy a keře by mohly přijít k úhoně.

Místní si už ovšem pořídili gril a parčík připravili. „Parčík je v současné době velmi zanedbaný a my jsme nabízeli, že ho uklidíme, protože když se tam mají lidé scházet, tak se tam nebudou scházet v hromadách odpadků, v lahvích,“ říká Štěpánová.

Lidé z Nové ulice si už také sestavili pravidla pro grilování. Například to, že končit se bude v 10 hodin večer, že tam budou udržovat pořádek a že gril vždycky odstraní. Prvním neúspěchem se prý nedají odradit a o povolení grilování si požádají znovu.


Zvětšit mapu

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme