Vlastník zámku v Hnojníku se pustil do nutných oprav. Velkou rekonstrukci nechystá

Bylo to obrovské překvapení pro obyvatele Hnojníku, když se před pár dny objevili u zdejšího zámku španělští dělníci a začali s havarijními opravami. O šlechtické sídlo z 18. století se totiž dlouhá léta nikdo nestaral, a kulturní památka tak zoufale chátrala. K aktivitě posledního majitele zámku, který je právě ze Španělska, dohnala až pokuta od úřadu a následná exekuce. Zrekonstruovat zámek tak, aby se stal opět chloubou obce, se ale nechystá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chátrající zámek v Hnojníku

Chátrající zámek v Hnojníku | Foto: Iva Havlíčková | Zdroj: Český rozhlas

Zámek v Hnojníku je oplocený, dovnitř se dostat nedá. Na lešení pracují dělníci, česky ani anglicky nemluví. Jen španělsky.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Hnojníku natáčela redaktorka Iva Havlíčková

„Ti chlapi mi byli představeni jako odborníci na klempířinu, stavební práce, topenáři, elektrikáři a tak dále. Takže by chtěli dát zámeček do podoby, která by už nebudila veřejné pohoršení nebo veřejný rozruch,“ říká nezávislý starosta Hnojníku Miroslav Molin.

Denně se dívá, jak práce na záchraně zámku pokračují. „Denně jsou vidět na stavbě i do pozdních hodin. Už tam funguje topení, mají tam elektriku a v zámečku přespávají,“ doplňuje starosta.

Dělníci opět odejdou

Pravděpodobně za měsíc či dva ale dělníci odjedou zpět do Španělska. Jakmile zvládnou nejnutnější opravy, které nařídil úřad v Třinci.

Chátrající zámek v Hnojníku | Foto: Iva Havlíčková

„Musí se opravit střecha, areál zabezpečit, nějakým způsobem opravit fasádu, aby se nenarušila statika budovy. A zavře se to a víc nebude,“ upřesňuje zástupkyně španělského majitele Elen Corsak.

Corsak tvrdí, že se majitel chtěl pustit do generální rekonstrukce. Jenže poté, co mu úřady nechtějí skoro půl milionovou pokutu odpustit, takové plány zrušil. „Nemá cenu to opravovat, když vám ještě hází klacky pod nohy. Ve světě byla krize, to taky musí pochopit, že opravy a údržba, to nestojí pět korun,“ poznamenává Corsak.

Za posledních dvacet let se na zámku vystřídala asi desítka různých majitelů. Ten poslední ho vlastní zhruba 4 roky. Mladá maminka Veronika právě kolem zámku projíždí s kočárkem a líbilo by se jí, kdyby si tam mohla zajít třeba na kávu. „Klidně nějaký hotel, ubytování s restaurací a kavárnou. To by bylo fajn,“ říká s tím, že teď je to spíš ruina.

Podle třineckého městského úřadu, který pokutu španělskému vlastníkovi zámku uložil, ji zrušit nemohou, protože už nabyla právní moci. Majitel ale může požádat o přezkum jejich rozhodnutí, a to krajský úřad.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme