Skončilo příměří na východě Ukrajiny. Porošenko obnovuje vojenské operace

Na Ukrajině došlo k dalšímu zvratu, prezident Petro Porošenko po poradě se členy bezpečnostní rady státu neprodloužil příměří, které jednostranně vyhlásil před deseti dny. Obě strany se během příměří vzájemně obviňovaly z jeho porušování. Porošenko oznámil, že se armáda chystá na neklidném východě země znovu zasáhnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pravděpodobný vítěz ukrajinských prezidentských voleb Petro Porošenko

Pravděpodobný vítěz ukrajinských prezidentských voleb Petro Porošenko | Zdroj: Reuters

„Budeme útočit a osvobodíme naši zemi. Unikátní šanci - mírový plán - se nepodařilo uskutečnit. Neprodloužit příměří je naší odpovědí teroristům, rebelům, záškodníkům a všem, kdo mučí občany,“ prohlásil Petro Porošenko.

Za ztroskotání mírových vyjednávání mohou podle Porošenka proruští povstalci. „Vedení separatistů ukázalo neochotu a neschopnost kontrolovat akce svých teroristických jednotek a gangů. Nezaznamenali jsme žádné konkrétní kroky pro zklidnění situace,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoji situace informoval zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Výslovně řekl, že zajištění územní integrity, bezpečnosti a životů lidí si žádá nejen obranné, ale i útočné akce. Požádal proto obyvatele Doněcké a Luhanské oblasti o pochopení a vyzval je, aby pomohli zajistit bezpečnost na svém území.

Porošenko dodal, že armáda v žádném případě nebude útočit na civilní obyvatelstvo.

Porošenko neprodloužil příměří, které stejně nebylo. Porušovaly ho obě strany

Číst článek

Ukrajinský prezident také zdůraznil, že jeho mírové návrhy stále platí, včetně amnestie pro ty, kteří dobrovolně odevzdají zbraně.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme