Pomocí 'penálových prázdnin' chce Příbram vymoci dluhy od neplatičů nájemného

Příbram vyhlásí takzvané penálové prázdniny pro dlužníky. Trvat budou od 15. července do 15. září. Pokud v tomto čase lidé uhradí své dluhy vůči městu, poplatky z prodlení jim radnice odpustí. Vše už schválili městští zastupitelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Finanční úleva se vztahuje na případy, kdy dlužníci uhradí sto procent dlužné částky za nájem a služby. A to jak u bytů, tak u prostor sloužících k podnikání.

Do poloviny letošního března evidovalo město 194 neplatičů nájemného v bytech. Dluhy se vyšplhaly na 6,7 milionu korun. Dalších pět milionů korun vymáhalo po 39 podnikatelích, kteří využívají nebytové prostory.

Není to přitom poprvé, kdy Příbram penálové prázdniny vyhlásila. Očekává se, že letos by bylo možné vybrat více než při minulé akci, která se konala v roce 2009.

Tehdy město od dlužníků získalo částku přes 230 tisíc korun. Odepsáno bylo přes dva miliony korun za poplatky z prodlení. Nejvyšší uhrazená částka od jednoho člověka za nájem přesahovala 60 tisíc korun.

Podobnou akci vyhlásila v minulosti také Mladá Boleslav. Radnice díky tomu získala i některé nedobytné pohledávky. Celkem šlo o částky v řádech statisíců.

S dluhy neplatičů se potýkají i další středočeská města. Každé se je snaží nějakým způsobem vymoci.

Kateřina Havránková, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme