Papež František posílá na Litoměřicko peníze pro nejvíce postižené loňskou povodní

Ani rok od katastrofálních povodní se na lidi, kterým velká voda vzala nebo poškodila majetek, nezapomíná. Dnes například dostanou nejvíce postižení loňskou povodní na Litoměřicku peníze od hlavy římskokatolické církve, papeže Františka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František

Papež František | Zdroj: Reuters

„Peníze se střádají delší dobu, proto ta odezva přišla až teď. Papež určil část nashromážděných prostředků vysloveně pro litoměřickou diecézi a pro nejvíce postižené,“ říká litoměřický biskup Jan Baxant.

Peníze se dnes odpoledne rozdělí mezi devět nejvíce postižených rodin z Křešic, Počapel a Mlékojed.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povodňové pomoci z Vatikánu natáčel reportér Jan Bachorík

„Pořád doufáte, že to přečkáte. Pak voda stoupne na metr šedesát a vy přemýšlíte, jestli se budete mít kam vrátit,“ vzpomínal jen několik týdnů po povodni na velkou vodu Martin Báchor z Křešic na Litoměřicku. Podobnou zkušenost měl tehdy i Tomáš Horáček.

„Já jsem to akorát dodělal. Zedníci odešli před měsícem, protože jsem čekal, až bude hotová protipovodňová zeď,“ popisuje. Po povodních v roce 2002 dům skoro neopravoval, když zeď na ochranu nebyla.

Lidem z nejvíce postižených míst tehdy pomáhal i Český rozhlas, v rámci sbírky pomáhejte s námi. Ani rok od povodní se ale na lidi z nejvíce postižených oblastí nezapomnělo.

Křešice, sobota 8.6. odpoledne | Foto: Miroslav Zimmer

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme