Slovensko čelí kritice ze zahraničí za přezíravý postoj ke své ombudsmance

Měla to být autorita, kterou všichni uznávají. Slovenská ombudsmanka Jana Dubovcová ale dva roky po nástupu do funkce čelí jednomu problému za druhým. Parlament o jejích zprávách buď úplně odmítá jednat, anebo si ombudsmanku přijde poslechnout jen pár poslanců. Veřejná ochránkyně práv nemá ani podporu slovenské vlády. Mezinárodní institut ombudsmanů za to teď Slovensko ostře kritizoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenská ombudsmanka Jana Dubovcová

Slovenská ombudsmanka Jana Dubovcová | Foto: Verejný ochranca práv

Slovenská ombudsmanka Jana Dubovcová předčítá v parlamentu zprávu o činnosti svého úřadu za loňský rok. Poslouchá ji přitom pouhých 15 poslanců, tedy desetina z celkového počtu.

Bývalá soudkyně bere souboj s politiky jako součást svojí práce.

„Lidská práva nejsou v kurzu proto, že si to orgány veřejné správy mohou dovolit. Nebyly vystavené takovému tlaku, jakému by měly být ze strany veřejného ochránce práv nebo i jiných institucí vystavené. V případě, že není ten tlak, mohou fungovat tak, jak fungují,“ říká Dubovcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémy úřadu slovenského ombudsmana se zajímal zpravodaj Vojtěch Berger

Ombudsmanka zjistila například to, že dětem v některých slovenských polepšovnách musí na stravu stačit v přepočtu 67 korun na den nebo že některé výchovné ústavy nerespektují základní práva dětí.

Kritizovala také loňský policejní zásah v romské osadě v Moldavě nad Bodvou. Podle svědků byl brutální, podle policie a ministra vnitra Roberta Kaliňáka naopak přiměřený. Kritika ombudsmanky ministra rozčílila.

„To, co říká paní ombudsmanka, prostě není pravda. A ani jednou nevyvrátila naše tvrzení, i když jsme byli konfrontováni přímo na výboru. Ona má zájem nadále politikařit, tak z toho dělá dál kauzu,“ prohlásil Kaliňák.

Úřadu ombudsmana chybí peníze, rozpočet je prý likvidační

Úřad slovenského ombudsmana se už léta potýká s finančními problémy. Nemá peníze na terénní výzkum ani na dostatek zaměstnanců.

JUDr. Jana Dubovcová (*22. června 1952 v Banské Bystrici) je ombudsmanka a bývalá poslankyně Národní rady Slovenské republiky. Kvůli kandidatuře do sněmovny v roce 2010 rezignovala na post soudkyně. V roce 2009 dostala ocenění Bílá vrána, které uděluje Aliance Fair-play a Via Iuris. Na postu veřejného ochránce práv vystřídala 28. března 2012 Pavla Kandráče.

„Současný rozpočet je v podstatě likvidační, a proto veřejný ochránce práv funguje na půl plynu, jak se říká. Děláme jenom nejzákladnější věci a řešíme jen nejpalčivější problémy,“ přiznává Dubovcová.

Ombudsmanka si proto bere na pomoc alespoň nevládní organizace, které se zasazují o lidská práva. Třeba Centrum pro výzkum etnicity a kultury, které vede Elena Gallová Kriglerová.

„Předchozí ombudsman byl velmi neviditelný. V podstatě nepoukazoval na základní problémy v zemi a byla to jen taková instituce, která byla proto, aby byla. Paní ombudsmanka Dubovcová je první, která přišla a začala opravdu razantně dělat věci, které poukazují na zásadní porušování práv lidí ze strany státních orgánů. A myslím si, že to někomu velmi překáží,“ upozorňuje Gallová Kriglerová.

Slovenský parlament už loni jednou odmítnul umožnit ombudsmance vystoupit před poslanci, podobně jí nedovolila promluvit ani slovenská vláda. Za tenhle přezíravý přístup k veřejnému ochránci práv kritizoval Slovensko i mezinárodní institut ombudsmanů.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme