O Husa se v Kostnici kromě Čechů zajímají i Němci, Američané či Číňané

Před 600 lety začal v Kostnici koncil, který měl ukončit církevní rozkol a přinést reformu církve. Město na břehu Bodamského jezera se na čtyři roky stalo hostitelem do té doby největšího shromáždění církevních hodnostářů. V jeho průběhu došlo k řadě procesů včetně upálení Mistra Jana Husa. Českého reformátora dnes v Kostnici připomíná třeba muzeum, ale nejen ono.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Hus, Kostnice

Jan Hus, Kostnice | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Hussenstrasse 64 je jedna z nejhezčích ulic v historickém centru Kostnice.

Právě tady, v podnájmu u vdovy Fidy Pfisterin, strávil český kněz první tři týdny svého pobytu na koncilu. Dnes se tu nachází Husův dům a v něm malé muzeum.

„Máme 12 až 15 tisíc návštěvníků ročně, a to třetinu z Čech, třetinu z Německa a třetinu ze zbytku světa – máme zápisy z Koreje, Číny, Spojených států a tak dále,“ říká předseda společnosti Husova muzea Jan Kalivoda.

On a jeho spolupracovníci připravili u příležitosti kostnického koncilu novou expozici. Ta mimo jiné připomíná i posměšné čtyřverší, které kdysi připevnili místní lidé na Husův dům.

Rodný dům Mistra Jan Husa je zavřený. Rekonstruuje se kvůli nadcházejícímu jubileu

Číst článek

Dnešní vztah kostnických obyvatel k Husovi už je podle Kalivody jiný. „Jeho postava je tady samozřejmě známá a vztah k němu už je bezkonfliktní – jako k významné historické postavě,“ podotýká Kalivoda.

Málokteré německé město si zachovalo svůj originální původní ráz. Kostnice je výjimkou. „Tady v tom domě za mnou, který tu stojí od dob koncilu, bydlel místní purkrabí a před domem se pravidelně konal rybí trh,“ popisuje Henry Gerlach.

Gerlach se dlouhé roky zabývá historií – teď například vydal dobovou kroniku přeloženou do moderní němčiny – a pro zájemce také pořádá naučné výpravy po místech, kde se psaly dějiny.

„Tady za mnou je kostnická katedrála. Tady se konalo 45 důležitých shromáždění a byl tu vynesený rozsudek nad pražským reformátorem,“ přibližuje Gerlach během výpravy.

Místo, kde stál Jan Hus při vynášení rozsudku, připomíná značka na podlaze Dómu Matky Boží. A po patnácti minutách přichází turista k místu, kde došlo k naplnění tohoto verdiktu.

Přibližně v těch místech, kde byl před 599 lety Mistr Jan Hus upálen, se nachází Husův kámen. Ostatky církevního kritika hodily před staletími do Rýna – nechtěli, aby si Husovi stoupenci udělali z jeho hrobu poutní místo – památník vznikl teprve v roce 1862. Z jedné strany připomíná Jana Husa, z druhé Jeronýma Pražského, který skončil na hranici o rok později.

V roce 1864 se vypravila k Husovu kameni z Čech první velká pouť. Mezi účastníky byl například i hudební skladatel Bedřich Smetana. Od té doby se Češi scházejí u památníku pravidelně. A přijíždějí z různých končin, jak potvrzuje třeba farářka, která přijela s Husovým sborem Čechů a Slováků z Curychu.

Do Kostnice prý jezdí každý rok – i kvůli mladší generaci. „My už jsme ve Švýcarsku přes 40 roků, takže ty naše děti nebo vnuci jsou integrováni, ovšem snažíme se jim aspoň trochu přiblížit české dějiny a samozřejmě Mistra Jana Husa,“ říká farářka Rajmontová.

„Považuji za pěkné, že se tu takto vzpomíná na Jana Husa, že to je česko-německý svátek, že si ho připomínají lidé z různých zemí,“ podotýká 22letá studentka Lena.

Letos na jaře začala v Kostnici velká zemská výstava. Trvat by měla čtyři roky, stejně dlouho jako trval koncil, který – jak zmínil starosta města – zásadně ovlivnil dění ve středověku i později.

Klára Stejskalová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme