Moravskoslezští politici podali majetková přiznání. Někteří si bokem vydělali i stovky tisíc

Desítky i stovky tisíc korun si někteří moravskoslezští politici vydělali prací v dozorčích radách a různých kontrolních orgánech. Vyplývá to z majetkových přiznání, která musejí politici pravidelně odevzdávat. Nahlížet do nich může i veřejnost, ale za omezených podmínek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Sociálnědemokratický starosta Ostravy-Poruby Lumír Palyza si například spolu s manželkou koupil obecní byt.

„Když jsme byli v rámci prodeje bytového fondu osloveni radnicí, tak jsme po 25 letech společného bydlení byt koupili jako společné jmění manželů,“ vysvětluje.

Třípokojový byt si pořídil za necelých 600 tisíc korun a prodat se ho nechystá. „Od roku 1988 na té adrese bydlím. Předtím tam bydlela moje paní se svými prarodiči. Budeme tam bydlet i nadále,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Iva Havlíčková

Další politici si pořídili družstevní byty nebo přistavěli rodinné domy. To vše se dá z majetkových přiznání vyčíst.

Nezanedbatelným příjmem pro některé politiky je členství v dozorčích radách nebo jiných kontrolních orgánech. Třeba sociálnědemokratický hejtman Miroslav Novák si za kontrolní činnost pro společnost Dalkia přišel na skoro čtvrt milionu korun.

„Provádím vlastně kontrolu této společnosti pro celou Českou republiku v rámci jejího hospodaření a plnění vnitřních směrnic,“ upřesňuje.

Přístup k informacím je prý nedostačující

U mnoha politiků je ale kolonka odměn za práci v dozorčích radách či představenstvech prázdná. To proto, že za ni nedostávají ani korunu, jako třeba náměstek ostravského primátora Dalibor Madej z ODS.

Politik města totiž nesmí pobírat odměnu za práci v městské firmě, pokud je takzvaně uvolněný pro funkci. „To znamená, že pracuje na plný pracovní úvazek, například jako náměstek primátora, tak nemá placené ani dozorčí rady, ani představenstva,“ vysvětluje Madej.

Nahlédnout pod pokličku hospodaření politiků a zkontrolovat, jestli nejsou ve střetu zájmů, sice může i veřejnost, přístup k těmto informacím ale podle Vladimíra Brože z Transparency International není dostačující:

„Není to sjednocené. Někde to je tak, že mohou pouze nahlédnout ve fyzické podobě, někde je to tak, že je zasláno nějaké heslo, které třeba má platnost jenom 24 hodin. Nicméně neexistuje jednotné centrální místo, kde by politici odevzdávali majetková přiznání v elektronické podobě a potom občané měli možnost v elektronické podobě je rovněž kontrolovat.“

Pokud už se ale lidé k majetkovým přiznáním dostanou, dozví se mimo jiné, že je řada politiků zadlužená.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme