Státní dluh roste v poslední době pomaleji než v minulých letech

Ministerstvo financí zveřejní výši státního dluhu za první pololetí letošního roku. Podle odhadů některých analytiků mírně vzroste. Oproti předchozím měsícům se ale závazky státu zvyšují o něco pomaleji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Od ledna do března letošního roku stoupl státní dluh meziročně zhruba o 100 milionů korun na víc než 1,5 bilionu korun. Byl to ale nejnižší přírůstek za posledních 18 let.

V meziročním srovnání prvních kvartálů byl v minulosti rozdíl v zadlužení i ve stovce miliard korun. A i když teď roste pomaleji, na každého Čecha, včetně novorozenců, stejně připadá dluh téměř 161 tisíc korun.

Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká hlavně hromaděním schodků státního rozpočtu. Na letošní rok je schodek rozpočtu oproti loňsku vyšší o 12 miliard. Nedávno skončilo i první vyjednávání o rozpočtu na příští rok. Vláda se shodla, že schodek bude 100 miliard korun. Tedy na stejné úrovni, jako byl v loňském roce. Návrh rozpočtu ministerstva ale ještě není konečný.

Stát se snaží státní dluh zmenšovat třeba přímými půjčkami. Peníze získává i od Evropské investiční banky. Financuje ho i tím, že například vydává státní dluhopisy. Rezort financí prodal během prvního čtvrtletí střednědobé a dlouhodobé dluhopisy za 67 miliard korun. Pro celý letošní rok přitom počítá s podejem až za 230 miliard korun.

Do strategie financování a řízení státního dluhu patří i spořicí dluhopisy pro občany. Ministerstvo financí během dvou let počítá s vydáním těchto cenných papírů za deset až 50 miliard korun ročně.

Celkový objem ale nakonec určí poptávka. Třeba při loňské vánoční emisi si Češi objednali spořicí státní dluhopisy za víc než 21 miliard korun. Je to vlastně částka, kterou si od nich půjčil stát. Naposledy rezort financí nabídl tento typ dluhopisů letos v květnu.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme