Na církevním gymnáziu v Plzni začala ústní část maturit

Další velkou životní zkoušku dnes skládala velká část letošních maturantů. Na některých středních školách totiž začala ústní část maturitní zkoušky. Mezi prvními, kteří si vybrali tento termín, je i církevní gymnázium v Plzni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní maturita 2011 (ilustrační foto).

Státní maturita 2011 (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

Studenti se svými profesory zahájili maturitní týden ve školní kapli společnou modlitbou a písněmi. Poté se shromáždili ve třídě, kde maturitu slavnostně zahájil ředitel církevního gymnázia v Plzni Daniel Petříček.

„Jednak zkoušíme školní část, naše všeobecně vzdělávací předměty. Ty jsou doplněny ústními zkouškami státní části, to znamená z českého jazyka, a pokud studenti nevolili matematiku, tak i z cizích jazyků,“ říká ředitel.

Zkoušku z dospělosti bude na církevním gymnáziu během tohoto týdne skládat zhruba 60 denních studentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Církevním gymnáziu Plzeň natáčela reportérka Martina Klímová

„My se držíme toho, co je tradicí prověřené, co máme vyzkoušené a potvrzené vlastní zkušeností. Jsou to klasické ústní zkoušky, kdy si student losuje ze sáčku, je tam ta chvilka napětí, jaká to bude otázka. Pak se připravuje na potítku a potom následuje klasická ústní zkouška,“ vysvětluje Petříček.

Jako první jde losovat číslo maturitní otázky z českého jazyka student Jakub. Na co bude odpovídat, upřesňuje jeho učitelka češtiny Alena Bémová:

„Téma studentova pracovního listu je Alois Jirásek – Staré pověsti české. Pracovní list se skládá z ukázky z uměleckého a neuměleckého textu. Úkolem studenta je oba text porovnat a autora zařadit do kontextu literárního vývoje.“

Předání vysvědčení proběhne v kostele

Jako druhá v pořadí čeká na chodbě maturantka Denisa Molková. „Jsem hodně nervózní, ale doufám, že aspoň něco jim povím, abych to udělala. Nemám vysoké cíle, hlavní je, aby to bylo,“ svěřuje se.

Kdy se studenti dozvědí výsledek? „Pro školní i státní maturitu platí, že poté, co půlden uplyne, co maturitní komise projedná navržená hodnocení, odhlasuje a usnese se, pak jsou výsledky sdělovány studentům,“ dodává Petříček.

Předávání maturitních vysvědčení na církevním gymnáziu probíhá již tradičně v kostele Panny Marie Růžencové na Jiráskově náměstí. Letošní maturity skončí 10. června.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme