Soud potvrdil Jiřímu Trnkovi trest za zneužití evropských dotací v ROP Jihozápad

Odvolací soud potvrdil podmíněný trest pro bývalého šéfa Úřadu regionální rady soudržnosti Jihozápad Jiřího Trnku a také mu na deset let zakázal pracovat s dotacemi. Jeho podřízeného Martina Půlpytla zprostil obžaloby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Trnka stanul kvůli ovlivňování výběru projektů v ROP Jihozápad 25. června před odvolacím soudem

Jiří Trnka stanul kvůli ovlivňování výběru projektů v ROP Jihozápad 25. června před odvolacím soudem | Zdroj: ČTK

Rozsudek je pravomocný a odvolání není možné. Jiří Trnka teď prý zváží, jestli podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Trnka se podle předsedkyně senátu Vrchního soudu Jany Kantorové snažil v roce 2009 zasahovat do projektů v rámci 5. výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad, kde se měly rozdělit necelé čtyři miliardy korun.

Podle rozsudku omezil nezávislost hodnotitelů, některé kvalitnější projekty údajně vyřadil a nahradil je jinými. To proto, aby soutěžní projekty z Plzeňského kraje čerpaly podobné množství peněz jako projekty jihočeské.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k případu přináší od soudu Jana Čermáková

Chtěl si tím prý zajistit podporu plzeňských zástupců při hlasování o celém seznamu. Souhlas byla prý podmínka pro to, aby vůbec bylo možné peníze rozdělit.

„Klademe obžalovanému za vinu, že ve zjištěném období v postavení ředitele úřadu řídil a prostřednictvím svých podřízených organizoval průběh páté výzvy, a to v rozporu s předepsanými regulemi. Tyto vědomě obcházel a to se záměrem, aby vytvořil prostor k manipulaci s konečnou sestavou výsledných projektů,“ upřesnila Kantorová.

Peníze na projekty, které měl Trnka dostat na seznam nezákonně, nakonec neodešly. Ministerstvo pro místní rozvoj je po upozornění policie neodeslalo.

Trnka se necítí vinen

Rozsudek obžalovaného rozladil, Trnka vinu od začátku odmítá. Nejdřív se nechtěl vyjadřovat vůbec, aby neřekl něco, čeho by později litoval, pak přece jen pár slov na svou obhajobu pronesl – prý se snažil pracovat jako správný manažer.

„Na všechny hodnotitele, na všechny vedoucí působily všechny postupy nemanipulativně, jako dobrá manažerská praxe s cílem směřovat ke správnému výsledku. Tak tu samozřejmě nemilé překvapení je, na druhou stranu jsem to tak trochu čekal. A to už nechám bez komentáře,“ dodal.

Státní zástupkyně Darja Dunajová byla naopak s rozsudkem spokojená: „Podstatné je, že se Vrchní soud v Praze ztotožnil s vyhodnocením důkazní situace a toho skutkového děje v podstatě v celém rozsahu obžaloby.“ Martin Půlpytel, kterého soud zprostil viny, se z jednání omluvil.

Oba původně dostali tříleté podmínky za zneužití pravomoci v souvislosti s evropskými dotacemi. Proti trestům se odvolali jak obžalovaní, tak státní zástupkyně, která žádala vyšší trest. Trnka i Půlpytel ovšem tvrdí, že pomohli objektivnímu posouzení žádostí o dotace.

Jana Čermáková, Petra Hosenseidlová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme