Nizozemci otočili v závěru zápas s Mexikem a postoupili do čtvrtfinále MS

Fotbalisté Nizozemska díky obratu v závěru zdolali v osmifinále mistrovství světa Mexiko 2:1. Americký tým vedl po gólu Giovaniho Dos Santose z úvodu druhého poločasu, dvě minuty před koncem ale srovnal Wesley Sneijder a v nastavení rozhodl z penalty Klaas Jan Huntelaar. Nizozemci si o semifinále zahraje s Kostarikou, či Řeckem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemci se radují z vyrovnávacího gólu, který zařídil Wesley Sneijder (úplně vlevo)

Nizozemci se radují z vyrovnávacího gólu, který zařídil Wesley Sneijder (úplně vlevo) | Zdroj: Reuters

Do zápasu šli v roli mírného favorita Nizozemci, ovšem v prvním poločase byli nebezpečnější Mexičané. Poprvé zahrozili po čtvrt hodině, kdy po chybě Martinse Indiho střílel po závaru těsně vedle Héctor Herrera.

V ofenzivně málo nebezpeční Nizozemci málem udeřili ve 27. minutě. Robin van Persie si zaběhl za obranu, ale špatně si zpracoval míč a jeho následný pokus z úhlu mezi tři tyče nemířil.

Tři minuty před koncem poločasu se dostal v nizozemské šestnáctce k zakončení Giovani Dos Santos, ale brankář Jasper Cillessen míč vykopl. Chvíle mexického špílmachra přišla krátce po změně stran.

Kolumbie vyřadila Uruguay a poprvé v historii si na MS zahraje čtvrtfinále

Číst článek

V 48. minutě si zpracoval odražený míč a levačkou poslal z dálky mezi obránci míč přesně k tyči nizozemské branky. Gólman Cillessen se natahoval marně.

Nizozemci mohli po necelých deseti minutách vyrovnat, jenže proti byl brankář Guillermo Ochoa, který potvrdil, že má na turnaji výbornou formu. V malém vápně se k zakončení dostal Stefan De Vrije, ale Ochoa výtečným reflexem vytlačil míč na tyč.

Nizozemci na brankáře Guillerma Ochou dlouho nemohli najít recept | Foto: Reuters

V 74. minutě se přes Rafaela Márqueze protáhl nizozemský kapitán Arjen Robben, ale brankář Ochoa byl rychle venku z branky a jeho střelu zlikvidoval.

Závěr zápasu ale budou chtít mexičtí fotbalisté i fanoušci co nejrychleji vymazat z paměti. V 88. minutě se po rohovém kopu odrazil míč na hranici šestnáctky, kde měl Wesley Sneijder dost místa k razantnímu a nechytatelnému voleji, kterým vyrovnal.

V nastavení pak Robben přepadl v pokutovém území přes nohu Márqueze a sudí nařídil penaltu. Náhradník Klaas Jan-Huntelaar nabídnutou možnost s přehledem využil a poslal Nizozemce do čtvrtfinále.

Mistrovství světa ve fotbale - osmifinále:

Nizozemsko - Mexiko 2:1 (0:0)
Branky: 88. Sneijder, 90.+4 Huntelaar z pen. - 48. G. Dos Santos. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Trigo (všichni Portug.). ŽK: Aguilar, Márquez, Guardado (všichni Mexiko). Diváci: 58.817.
Sestavy:
Nizozemsko: Cillessen - Vlaar, De Vrij, Blind - Verhaegh (57. Depay), De Jong (9. Martins Indi), Wijnaldum, Sneijder, Kuijt - Van Persie (76. Huntelaar), Robben. Trenér: Van Gaal.
Mexiko: Ochoa - Rodríguez, Márquez, Moreno (46. Reyes) - Aguilar, H. Herrera, Salcido, Guardado, Layún - G. Dos Santos (61. Aquino), Peralta (75. Hernández). Trenér: M. Herrera.

Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme