Vodní elektrárna Orlík prošla údržbou, technici prověřili dvě ze čtyř turbín

Největší česká klasická vodní elektrárna Orlík na řece Vltavě na jihu středních Čech je po pravidelné údržbě. Specialisté prohlédli místa, kde při provozu proudí 150 metrů krychlových vody za sekundu, a testy prošly i dvě ze čtyř turbín, které ročně vyrobí elektřinu pro více než 150 tisíc domácností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní elektrárna Orlík

Vodní elektrárna Orlík | Foto: ČEZ

S vedoucím vodní elektrárny Orlík Pavlem Synkem stojíme u gigantického turbogenerátoru, který pohání Kaplanova turbína.

„Tady je vidět mezilopatový prostor a průměr turbíny je čtyři metry sedmdesát,“ popisuje Pavel Synek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo do nitra vodní elektrárny Orlík nahlédl s mikrofonem reportér Radek Duchoň

Polovina vodní elektrárny Orlík byla kvůli plánovaným opravám ještě před pár dny bez vody. A jen pro představu, když jede elektrárna naplno, tak jí prochází tolik vody, že by byl 50metrový bazén plný za pět sekund.

„K tomu hlavnímu, co musíme dělat každý rok, patří prohlídka vodních cest, protože Kaplanovy turbíny jsou na Orlíku použity na rekordním spádu. Nenajdete ve světě aplikaci, ve které by Kaplanova turbína byla na větším spádu. Ovšem za rekordy se zpravidla platí a u nás se platí tím, že tyto stroje trpí kavitací na odtokových plochách a na plochách turbín, kde vzniká silný podtlak,“ vysvětluje vedoucí elektrárny.

Mimo provoz byly dva ze čtyř generátorů. Jedno toto soustrojí váží neuvěřitelných 650 tun. Odborníci kontrolovali i tlakovzdušná zařízení, trafa a řídicí systémy a ochrany. Generátory jsou označené barevně a dříve, když pracovalo na Orlíku víc lidí, měla každá parta na starosti jiný.

„Statisticky vzato je nejvíce bez problémů nejstarší mašina, která má nejvíce naběháno od generálek, a to je mašina TG1. Ten stroj je sice nejstarší, ale nejdéle se na něm prováděly generální opravy a tehdejší montéři si s tím mohli vyhrát. Byl na to čas, byl na to prostor, a navíc dodavatelský model té doby nahrával vysoce kvalitní práci,“ říká Pavel Synek.

Raritou Orlíku je speciální tlakovzdušný vypínač

A jak dodává, na Orlíku mají i jednu raritu. Jde o několik desítek kilogramů vážící speciální tlakovzdušný vypínač.

„Tyto vypínače tu fungují jako na posledním místě v České republice. Nikde v Česku už nefungují. Dokonce je nemá ani zastoupení výrobce. A moc stojí o to, abych jim jeden vypínač přenechal. Prozradili mi, že je to mezi vypínači takový Rolls-Royce, a kdyby ho dneska firma AVB vyráběla, byl by neprodejný pro příliš velkou pracnost. Je to trošku rarita při vypínání. Je to rána jako z děla. Už jsme si na to zvykli, ale je to trošku takový hlučnější výstřel.“

Vodní elektrárna Orlík je s celkovým výkonem 364 megawattů stěžejním článkem vltavské kaskády. Loni dodala do sítě přes 550 milionů kilowatthodin elektřiny.


Zvětšit mapu

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme