Živnostníci budou muset od příštího roku podávat daňová přiznání elektronicky

Podnikatelé by se měli připravit na to, že od příštího roku budou muset podávat daňové přiznání elektronicky. Vstoupí totiž v platnost novela takzvaného daňového řádu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad, daňové přiznání, daně

Finanční úřad, daňové přiznání, daně | Foto: Filip Jandourek

Daňový řád je už schválený a prvního ledna příštího roku vstoupí v platnost. A to včetně nového paragrafu 72/4, který právě říká, kdo bude muset podávat svá daňová přiznání elektronicky.

Popisuje to mluvčí generálního finančního ředitelství Petra Petlachová:

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové povinnosti OSVČ mluvila Jitka Hanžlová

„Má-li daňový subjekt nebo jeho zástupce zřízenou datovou schránku. Nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen k podání přihlášky k registraci, oznámení o změně registračních údajů, řádného daňového přiznání a dodatečného daňového přiznání učinit pouze elektronicky datovou zprávou.“

Od ledna musejí mít datové schránky všechny OSVČ

Ten, kdo nemá datovou schránku, sice může odevzdávat daňové přiznání v papírové podobě, avšak od prvního ledna příštího roku už by měla platit povinnost mít datové schránky pro všechny živnostníky - tedy OSVČ.

Měli by ji používat k tomu, aby Správě sociálního zabezpečení posílali svůj přehled o příjmech a výdajích, a tento přehled budou posílat také elektronicky.

Tím pádem se velice rozroste počet těch, kdo mají datovou schránku a budou tak muset posílat i daňová přiznání. Nikoli na papíře, ale elektronicky.

Nebudou to však muset dělat jen přes datovou schránku, protože možností je více.

„Datová zpráva musí být ve správcem daně určeném formátu a struktuře,“ říká mluvčí generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

„A musí být odeslána buď prostřednictvím datové schránky, nebo s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky, anebo podepsaná uznávaným elektronickým podpisem.“

Stanovený formát a struktura datové zprávy je na internetových stránkách finanční správy na adrese www.financnisprava.cz.

Finanční úřad, daně, daň, daňové přiznání, formulář (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme