Lidé z Ústeckého kraje jezdí na dovolené do zahraničí i letos, dražší euro jim nevadí

Zdražení eura vůči české koruně ve druhé polovině loňského roku neodradilo Severočechy od nákupu zahraničních dovolených. Podle cestovních kanceláří je trend spíše opačný. Výrazně se zvýšil prodej zájezdů už loni na podzim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parga

Parga | Foto: licence Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0, John Houv

Lidé v Ústeckém kraji začali po zdražení eura nakupovat letní zájezdy více. Zřejmě se obávali toho, že by později mohly podražit.

„Zdražení eura se projevilo už velmi záhy po intervenci, to znamená v listopadu nebo prosinci loňského roku. Daleko více lidí si kupovalo letní dovolenou už v době zimy a jara, “ vzpomíná Pavlína Pešová z cestovní kanceláře Firo Tour v Chomutově.

Například Most patří dlouhodobě mezi města s nejvyšší nezaměstnaností. Ani tady ale cestovní kanceláře neevidují nižší poptávku po leteckých zájezdech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč se Severočeši po zdražení eura nevzdali dovolené v zahraničí, zjišťoval Jan Beneš

Stejně jako v Chomutově i v Mostě se cestovní kanceláře shodují na tom, že oproti jiným rokům stoupl prodej letních zájezdů bezprostředně po zdražení eura.

Markéta z Mostu se ale dovolené v zahraničí kvůli vyšší ceně vzdala. Každý rok cestovala autem se třemi dětmi a manželem na jih Chorvatska.

Letošní dovolená by ji ale vyšla o zhruba tři tisíce dráž než loni. Jih Chorvatska proto vyměnila za jih Čech.

„Plánovali jsme dovolenou v zahraničí. Vzhledem k tomu, že se zdražilo euro, a spočítali jsme si, kolik by nás stála cesta a pobyt, tak jsme radši zvolili dovolenou u nás,“ vysvětluje.

V Německu vyjde zájezd až o 10 tisíc korun levněji

Markéta a její rodina je ale jedna z mála, která kvůli ceně upustila od dovolené v zahraničí. Většina lidí reagovala na zdražení eura opačně.

„Naše cestovní kancelář začala prodávat first minuty koncem listopadu, zájem byl opravdu veliký,“ říká Jaroslava Bendová z cestovní kanceláře Blue style v Mostě.

Stejnou zkušenost mají i zprostředkovatelé zájezdů, tedy cestovní agentury. „Podzim a začátek letošního roku byl obrovský nárůst oproti předešlým letům,“ potvrzuje majitelka cestovní agentury v Bílině na Teplicku Jaroslava Fárová.

Podle některých lidí se vyplatí cestovat i po zdražení eura. Například Tereza z Ústí letos ušetří až deset tisíc korun, protože si zájezd koupí v Německu.

„Umím sehnat u německé cestovní kanceláře týdenní letecký pobyt ve 4hvězdičkovém hotelu v Turecku s all inclusive pro dva dospělé a dvě děti kolem 30 až 35 tisíc korun s odletem z Drážďan nebo Lipska. Zatímco u českých cestovních kanceláří se nedostanu pod 40 až 45 tisíc korun,“ porovnává Tereza.

Dražší euro tedy téměř nikoho v Ústeckém kraji od cestování neodradilo. Naopak kanceláře na severu Čech zažívají minimálně stejně dobrou sezónu jako loni.

Jan Beneš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme