NWR nevylučuje prodej OKD. Prodej ztrátových dolů je ale podle podniku až krajním řešením

Společnost NWR nevylučuje prodej dceřiné firmy OKD. Je to jedna z variant, o které uvažuje v rámci restrukturalizace. Prodej ztrátových dolů je ale podle podniku až krajním řešením. Záleží na tom, jak se vedení společnosti dohodne s věřiteli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Foto: OKD, a. s.

Firma NWR se podle prvních informací ČTK už dohodla s výborem věřitelů na upravených podmínkách své restrukturalizace a měla prý zahájit prodej OKD i polské divize NWR Karbonia.

Krátce po zveřejnění zprávy ale agentura uvedla, že NWR jenom připravuje možný prodej dceřiných firem. Podle mluvčího firmy Petra Jonáka zaleží na tom, jak se podnik dohodne s věřiteli:

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném prodeji dolů společnosti NWR informoval redaktor Jan Beneš

„Nicméně máme zodpovědnost za to být připraveni i na všechny další možné scénáře vývoje a jako pojistku jsme oznámili, že zahajujeme přípravu na možný proces prodeje v případě, že by základní jednání ztroskotala.“

NWR byla loni ve ztrátě přes 970 milionů eur a má obrovský dluh. Potřebuje nutně kapitál, a proto zahájila zmiňovanou restrukturalizaci. Majitelům dluhopisů už dříve navrhla změnu struktury dluhu a vydání nových akcií.

Podle dohody s věřiteli by její zadlužení mělo klesnout o 325 milionů na 450 milionů eur a plánuje navýšit kapitál o 185 milionů eur. Náklady firmy by se tak měly výrazně snížit.

„V praxi to bude znamenat, že je nutné snížit dluh tím, že věřitelé akceptují nějakou formu ztráty podepsáním dluhu, nebo jeho přeměnou na akcie. A následně budou vydány nové, které posílí vlastní kapitál společnosti. Pokud se tohle podaří, tak by se měly firmě snížit úrokové náklady,“ říká analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Důl Paskov | Foto: Michal Jindra

Prodej dceřiných firem by nastal tedy až v případě, že by se na tom vedení NWR do září s věřiteli nedohodlo. Podle některých odborníků jsou nově upravené podmínky jenom bojem o čas než reálným řešením, které by bylo snadno průchodné.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.

Analytik Bohumil Trampota J&T Banky říká, že firma tím vyvíjí tlak na věřitele, aby s restrukturalizací souhlasili:

„Pokud by došlo k tomu, že NWR prodá svá těžařská aktiva, to znamená OKD a v Polsku NWR Karbonia, tak by vlastně NWR bylo prázdnou schránkou, která by neměla žádná aktiva. Zůstal by tam nezabezpečený dluh ve výši 275 milionů eur. Držitelé nezabezpečených dluhopisů by pravděpodobně nedostali nic.“

Příští týden v pondělí bude o důsledcích případného prodeje OKD jednat s NWR i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. Vláda s firmou podepsala dohodu o státní pomoci kvůli útlumu těžby v Dole Paskov, který patří OKD.

Středem celého byznysu je zejména koksovatelné uhlí. Jeho cena ale loni výrazně spadla. Snížily se i ceny elektrárenského uhlí, a to téměř o čtvrtinu. Na NWR to má tedy přímý a velmi nepříznivý dopad. Propadají se i akcie NWR. Včera se několik minut obchodovaly až s 20procentní ztrátou a cena jedné akcie spadla na sedm korun.

Zásoby na dolech NWR | Foto: Český rozhlas

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme