Daňová Kobra začíná řešit první případy. Tým tvoří policisté, celníci a finanční kontroloři

Na společné poradě u Luhačovic se dopoledne sešli zástupci policie, státních zástupců i finančních a celních úředníků, aby naplno odstartovali práci týmu nazvaného Kobra, jehož úkolem je potírat daňové úniky. Zabývat se má podvody se škodou nad 150 milionů korun. Vznikl na základě inspirace ze Slovenska, kde už podobná skupina expertů funguje delší dobu. V české verzi pracuje údajně zhruba sto lidí z policie a celního a finančního ředitelství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka RGBStock

„Můžeme říct, že tým si už vybírá případy, na kterých práci rozjede,“ říká Karel Bačkovský z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra.

V týmu působí policisté, zástupci generálního finančního ředitelství a generálního ředitelství cel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nově vznikajícím útvaru mluvil Karel Bačkovský z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra

Jeho provoz je podle Bačkovského velmi levný. „Samozřejmě tam nějaké drobné provozní náklady budou, ale dá se říct, že v týmu pracují lidé, kteří už jsou zařazení ve jmenovaných složkách. Žádné nové dodatečné mzdové náklady to jistě míst nebude,“ říká.

Kobra také zatím nemá žádné oficiální sídlo. „Podstatou fungování je těsná spolupráce. Takže se samozřejmě fyzicky vidí,“ vysvětluje Bačkovský.

Zodpovědnost si tři složky dělí. Ze strany policie útvaru šéfuje ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, dále generální ředitelé finančního ředitelství a ředitelství cel.

Přesný efekt daňové Kobry pro státní rozpočet podle Bačkovského přesně vyčíslit nejspíš nepůjde.

„My samozřejmě budeme vědět velikost daňových úniků, které tým odhalí. To ale není jediný efekt. Bude mít i preventivní, protože výsledky tohoto týmu způsobí i to, že k některým podvodům ani nedojde,“ myslí si Bačkovský.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme