Dívce s křehkými kostmi lékaři voperovali teleskopický hřeb. Poprvé v Česku

Šestiletá Veronika Hambálková je první pacientkou v Česku, které přerovští ortopedi vyztužili dlouhou kost v noze teleskopickým hřebem. Dívka od narození trpí zvýšenou lámavostí kostí. Vzácná nemoc ji zcela deformovala obě nohy a upoutala na lůžko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chirurgické nástroje (ilustrační foto)

Chirurgické nástroje (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Poprvé si dívka zlomila nohu v porodnici, později ještě devatenáctkrát.

„Když si ťukla do nožky knížečkou nebo nějakou hračkou, tak se stalo, že ji nožka bolela a měla zlomeninu. Musím se o ni starat, protože vyžaduje péči prakticky 24hodin. Nemůžeme ji nechat samotnou, musíme ji hlídat, aby se náhodou o něco neťukla nebo aby někde nespadla,“ přibližuje matka Iveta Hambálková.

„Choroba je závažná v tom, že kost, která roste, je méně kvalitní. Kosti se deformují a ohýbají. Jak se kost ohýbá, tak se postupně láme. To samozřejmě bolí,“ vysvětluje ortoped Karel Ročák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O unikátní zákrok se zajímala redaktorka Jana Zemková

Série operací s využitím speciálního hřebu z chirurgické oceli kosti srovná a vyztuží. Lékaři věří, že se Veronika díky unikátní metodě vyvinuté v Kanadě po čase poprvé postaví na vlastní nohy.

Ortoped Karel Ročák vpravil teleskopický hřeb do bércové kosti, v několika místech ji přeřízl a po částech navlékl na hřeb a ukotvil.

„Pevně to drží závity nahoře i dole. Jak potom bude Verunka růst, tak se hřeb bude takto vytahovat. Ale pořád bude držet tu správnou osu končetiny,“ vysvětluje ortoped.

Veroniku čeká ještě další operace. Lékaři jí také nechají vyrobit speciální ortézy, které budou zvenčí podporovat voperované hřeby. S ortézami se dívka bude učit chodit. Když to zvládne a ukáže se, že hřeby zvládnou zatížení i bez opory, bude mít vyhráno.

„Předpokládám, že asi nebude nikdy úplně běhat nebo sportovat a tak dále. A předpokládám, že by si mohla sama zajistit aspoň ty základní věci kolem sebe. A že tam bude daleko menší riziko dalších zlomenin,“ říká otec Jiří Hambálek. Série zákroků přijde na milion korun a dívce ji zaplatí zdravotní pojišťovna.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme