Rekordní propad akcií Erste poznamenal burzu v Praze i ve Vídni

Akcie rakouské finanční skupiny Erste Group Bank, která vlastní také Českou spořitelnu, dnes prudce padaly. Čelily masivním výprodejům jak na burze v Praze, tak i ve Vídni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie Erste po varování před rekordní ztrátou klesají (ilustrační foto)

Akcie Erste po varování před rekordní ztrátou klesají (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Tam obchody s nimi tvořily více než polovinu všech uskutečněných transakcí na trhu. Oslabovaly dokonce přes 16 procent, což je naprosto nebývalé tempo. Dnešní obchodní seanci končí na ceně 538 korun 80 haléřů.

Investoři se akcií překotně zbavovali, protože banka vydala odhad svého dalšího vývoje a varovala před rekordní ztrátou, která jí hrozí. Má dosáhnout 1 miliardy a 600 milionů eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pád akcií banky Erste sledovala Jitka Hanžlová

Erste proto oznámila, že nevyplatí za letošní rok dividendu. Hlavním důvodem ztráty jsou její prodělečné aktivity v Rumunsku a v Maďarsku.

Nová povinnost v Maďarsku

Současně dnes maďarský parlament schválil vládní návrh, podle kterého budou muset banky platit svým klientům, kteří mají potíže se splácením devizových půjček. A právě z toho pramení předpoklad Erste, že bude mít drastickou ztrátu.

Maďarská centrální banka odhadla, že bankovní domy nová povinnost bude stát v přepočtu až 80 miliard korun. Přijaté opatření srazilo nejen akcie Erste, ale i Raiffeisen a také maďarské bankovní jedničky OTP Bank.

Maďarská vláda chce ulevit občanům, kteří si v minulém desetiletí masově brali populární nízkoúročené úvěry v západních měnách, hlavně ve švýcarských francích.

Po propadu forintu v době finanční krize se ale náklady těchto půjček prudce zvýšily. Vláda chce převést devizové úvěry na půjčky ve forintech, a to při výhodném kurzu pro dlužníky a nevýhodném pro banky.

Kromě toho kabinet říká, že banky měly nekalé úroky a poplatky, a proto je prohlašuje za neplatné.

Navíc maďarská vláda už 4 roky zatěžuje banky speciálními daněmi, takže podnikání bank je v Maďarsku ztrátové. A postihlo to i Erste.

Akcie Erste po varování před rekordní ztrátou klesají (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme