Kvůli vraždě mladého Palestince zatkla izraelská policie šest lidí

Izraelská policie zatkla šest lidí podezřelých z brutální vraždy palestinského mladíka. Informovaly o tom světové tiskové agentury s odvoláním na nejmenované izraelské představitele. Zadržení následně potvrdily i izraelská policie a kontrašpionážní služba Šin Bet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb zabitého palestinského mladíka provázejí násilné střety

Pohřeb zabitého palestinského mladíka provázejí násilné střety | Zdroj: Reuters

Od začátku se spekuluje o tom, že vražda mladého Palestince byla nacionalisticky motivovaná a že jde o odvetu za zabití tří izraelských mladíků. To naznačují i zdroje, na něž se agentury odvolávají, a tuto možnost připustila – byť nepotvrdila – i policie.

Tak či onak smrt vyvolala masivní protesty, které po pohřbu mladého Palestince přerostly ve střety s policií.

V souvislosti s tím vznikla další aféra kvůli videu, na němž dva uniformovaní muži v zapadlé uličce brutálně kopou spoutaného chlapce. Video natočili sousedé na mobilní telefon.

Podle některých verzí může být vražda mladého Palestince odvetou za vraždu tří mladých Izraelců ve věku 16 až 19 let, unesených 12. června, kteří byli nalezeni po několika týdnech zastřelení. Šestnáctiletý Palestinec byl unesený ve středu 2. července. Jeho tělo pak našli v lese u Jeruzaléma. Podle prvních závěrů pitvy byl upálen. Jeho smrt vyvolala protesty tisíců Palestinců, které přerostly ve střety s policií.

Na záznamu je vidět, jak patnáctiletý chlapec dostává nejméně dvacet ran a kopanců do hlavy od dvou maskovaných mužů v uniformách – podle všeho izraelských policistů.

Mladík palestinského původu, který má americké občanství, skončil se silně oteklým obličejem na několik hodin v policejní cele a nyní je v domácím vězení.

Jak se ukázalo, zbitý chlapec je bratranec zavražděného mladíka. Jeho rodiče si stěžují, že je nevinný a že se cílem policie stal proto, že má palestinský původ, a ne proto, že by na polici házel kameny.

K vraždě mladého Palestince se dnes vyjádřil izraelský prezident Šimon Peres. Podle něj úřady zjistí, kdo za vraždou mladého Palestince stojí, a poženou ho před spravedlnost.

„Jestliže se Židé stávají vrahy, stanou před soudem stejně jako jiní vrahové,“ řekl Peres.

Současné spory mezi Izraelci a Palestinci se však netýkají jen zabitých mladíků na jedné či druhé straně.

Ostatně Peres svá slova pronesl během setkání se zahraničními novináři ve městě Sderot, kde navštívil obyvatele, kteří se v posledních dnech ocitli pod palbou raket vypálených z palestinského pásma Gazy.

Jeruzalém. Mladý izraelský Arab, kterého údajně zbila policie, po propuštění z policejní cely do domácího vězení | Foto: Reuters

ČTK, Ondřej Himmer, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme